1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keminmaa

Keminmaa etsii säästöjä fuusioimalla yhtiönsä

Keminmaa on fuusioimassa kunnan yhtiöitä. Valtuusto saa ensi viikon torstaina päätettäväkseen Keminmaan Energian, Keminmaan Veden ja Keminmaan Palvelukylän yhdistämisen yhdeksi yhtiöksi.

Kuva: Yle / Kyösti Vaara

Keminmaassa on istunut koko alkuvuoden useita työryhmiä, joiden tehtävänä on etsiä säästökohteita. Yksi ryhmä on konserniryhmä, joka on pohtinut kuntakonsernin tytäryhtiöiden toimintaa. Pohdinnan tuloksena on syntynyt ajatus tehostaa yhtiöiden toimintaa fuusioimalla ne yhdeksi yhtiöksi.

– Kunnan hallituksen esitys valtuustolle on, että kaikki kolme tytäryhtiötä fuusioidaan yhteen. Miten asiassa edetään, sen ratkaisee tietysti valtuusto, sanoo kunnanjohtaja Mauri Posio.

Onhan siinä ainakin mahdollisuus, että henkilöstömäärä vähenee, mutta en lähde sen kummemmin ennakoimaan asiaa.

Mauri Posio

Keskittämällä säästöjä

Uuden yhtiön toimitusjohtajan valintaa valmistelemaan on nimetty työryhmä, johon kuuluvat kunnanhallituksen puheenjohtaja sekä yhtiöiden hallitusten puheenjohtajat.

Kunnanjohtaja Mauri Posio arvioi, että energia- ja vesitoimialoille tarvitaan lisäksi vastuuhenkilöt, joilla on alan substanssiosaamista. Yhtiöiden fuusioiminen on osa Keminmaan säästöohjelmaa.

Posio ei sulje pois mahdollisuutta, että väkeä vähennetään.

– Onhan siinä ainakin mahdollisuus, että henkilöstömäärä vähenee, mutta en lähde sen kummemmin ennakoimaan asiaa. Tässä on kyse siitä, että toiminnan keskittämisellä ja yhtenäistämällä haetaan synergiaetuja ja säästöjä, Posio kertoo.

Myös Liedakkalan koulun kohtalo esillä

Keminmaan valtuusto päättää ensi viikon torstain kokouksessaan myös Liedakkalan koulun kohtalosta.

– Kyläkoulujen lakkauttamiset herättävät vahvoja tunteita ja ne ovat hyvin ymmärrettäviä tunteita. Tälläisia mielipiteenilmauksia on tänne tullut ja ne toki otetaan huomioon päätöksenteossa. Säästäminen on ikävää puuhaa ja aina löytyy niitä, joita se koskettaa enemmän kuin muita. Meillä on tämä demokraattinen päätöksentekojärjestelmä, joka päättää, miten päätökset tehdään.