Finlandia-talo ei hyytynyt sittenkään

Musiikkitalon valmistuttua muutama vuosi sitten monet olivat huolissaan, miten Finlandia-talon käy. Huoli oli turha; talo porskuttaa hyvässä myötäisessä.

Alvar Aallon suunnittelema Finlandia-talo valmistui vuonna 1971. Kuva: Eila Haikarainen / YLE

Parin viime vuoden aikana Finlandia-talo on kasvattanut liikevaihtoaan reilulla 2,5 miljoonalla eurolla. Samassa imussa on kasvanut myös talon ravintolatoiminta.

– Ja kun uusi moderni puoli ja kahvio Veranda avattiin Töölönlahden puolelle, niin se on vetänyt sellaisiakin henkilöitä ja yrityksiä, jotka ovat voineet kenties vierastaa Alvar Aallon monumentaalista kauneutta, sanoo Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen.

Paljon uutta ja vanhoja tuttuja

Erityisesti juhlista on modernin puolen myötä tullut yksi uusi tulomuoto talon toiminnassa. Uutta ovat myös näyttelyt ja pienimuotoiset messut.  Kongressi- ja kokousvieraita palvellaan uusilla puhelu- ja tietokonepisteillä.

Vanhoista tutuista asioista ei kuitenkaan ole tyystin luovuttu, vaikka viihteellisyys onkin talossa lisääntynyt.

Suuri yleisö on tuntenut Finlandia-talon etenkin klassisten konserttien talona. Sitä se on osin vieläkin, mutta paljon on myös tullut uutta Musiikkitalon valmistumisen jälkeen.  

– Tuolloin toivotimme tervetulleeksi kaikki uuden aallon tapahtumat ja totta on, että ohjelmistoon on tullut enemmän viihdekonsertteja kuin ennen, toteaa Tolonen.

Kongressivieras jättää eniten rahaa

Kansainväliset kongressit ovat Finlandia-talolle ja myös kaupungille edelleen tärkeitä. Kansainvälinen kongressivieras kun jättää jälkeensä eniten rahaa kaikista matkailijaryhmistä.

– He viipyvät uusimpien tutkimusten mukaan viisi päivää ja jättävät kaupunkiin noin 1300 euroa kukin. Yhteensä viime vuonna kongressit jättivät Suomeen noin 90 miljoonaa euroa.