1. yle.fi
  2. Uutiset

Rautaruukin uusi omistaja vieraili Raahen tehtaalla

Rautaruukin uuden ruotsalaisomistajan, SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist kävi esittäytymässä tiistaina Raahen tehtaan työntekijöille. Tehtaan pääluottamusmiehen Mika Vuotin mukaan keskustelut sujuivat avoimissa merkeissä.

talous
SSAB:n Raahen terästehdas
SSAB:n Raahen terästehdas.Kati Teirikko / Yle

Raahen terästehtaan alueella komeilevat vielä Rautaruukin kyltit, mutta tehdas on ollut jo pari viikkoa virallisesti osa ruotsalaista SSAB:ta. Tiistaina toimitusjohtaja Martin Lindqvist vieraili tehtaalla.

– Mielestäni keskustelu oli avointa, rehtiä ja varsin rentoa, ei sellaista jäykistelyä kuin joskus, kertoo työntekijöiden pääluottamusmies Mika Vuoti.

Vuotin mukaan toimitusjohtajan kanssa keskusteltiin siitä, millainen näkemys hänellä on tulevaisuudesta. Kovin konkreettisia suunnitelmia ei vielä ole tiedossa.

– Uskon, että ensi kuun aikana saadaan vähän kättä pidempää, Vuoti arvelee.

Irtisanomisia ei odotettavissa

Yhtiö on aiemmin ilmoittanut hakevansa säästöjä vähentämällä 900 työntekijää. Vähennykset toteutetaan kolmen vuoden aikana, ja ne kohdistuvat tasapuolisesti Suomeen ja Ruotsiin. Pääluottamusmies ei usko, että Raahen tehtaalla on tiedossa varsinaisia irtisanomisia.

– En puhuisi irtisanomisista, sillä meillä on Raahen tehtaalla edessä erittäin suuri eläköityminen. Jos väen vähennykset kohdistuvat Raaheen, irtisanomisia ei tarvitse suorittaa.

Vuotin mukaan eläköitymiset ovat osittain jo toteutuneet.

"Rautaruukki olisi pärjännyt yksinkin"

Pääluottamusmies ei allekirjoita toimitusjohtajan puheita siitä, että terästehtaan tilanne olisi nyt parempi kuin vuosi sitten.

– Meillä on edelleen sama näkemys, että Rautaruukki olisi pärjännyt yksinäänkin. Tällä hetkellä tuntuu, että fuusio oli turha, mutta aika näyttää.

Huonosta tuloksesta huolimatta Rautaruukki pärjäsi Vuotin mukaan viime metreillään olosuhteisiin nähden hyvin.

– Onnistuimme tekemään vajaalla kapasiteetilla ja huonoilla maailmanmarkkinahinnoilla edes jonkinlaista tulosta. Siihen nähden olemme erittäin tyytyväisiä.

Toiveissa välittömät suhteet

Ensi viikolla on tiedossa vastavierailu Ruotsiin, missä johto ja työntekijät suunnittelevat tulevia yhteistyökuvioita. Tehtaalla töitä jatketaan, ja fuusion käytännön vaikutukset konkretisoituvat syksyn ja talven mittaan.

Tuoreet SSAB:läiset toivovat saavansa olla mukana kehittämässä Raahen tehdasta entistä paremmaksi.

– Toivomme, että uusi toimitusjohtaja kuuntelee työntekijöiden näkemyksiä aiempaa tarkemmalla korvalla, pääluottamusmies Mika Vuoti sanoo.

Entä missä tunnelmissa pääluottamusmies odottaa kylttien vaihtumista?

– Jossain vaiheessa ne vaihtuvat, ja sitten niiden kanssa täytyy vain elää.

Lue seuraavaksi