Roudasta syntyy kehon runoutta kaiken ikäisille

Nykytanssin tuotantoryhmä Routa aloittaa syksyn ohjelmiston Taivaltajat-duetolla.

tanssi
Taivaltajat-tanssiteoksen tanssijat Anna Venäläinen ja Nadja Pärssinen.
Lauri Merisaari

Kahden tanssitaiteilijan, Anna Venäläisen ja Nadja Pärssisen, yhteistyönä toteuttama Taivaltajat saa ensi-iltansa 15. elokuuta.

– Taivaltajat on kaunis ja pienieleinen teos, kehuu Roudan tuotantosihteeri Minna Härkönen.

– Vinkkinä katsojille on, että nauttikaa siitä, mitä te itse saatte irti. Teoksen matkan tulkinta, kontrastit, ja äänen, valon ja liikkeen yhteinen dialogisuus on jokaisella varmasti erilaista, ja niin se saakin olla, sanovat Venäläinen ja Pärssinen.

Routa on ottanut tälle esityskaudelle koko perheen tanssiesityksen, jonka työnimenä on Projekti Pikku prinssi. Lokakuun 10. päivä yleisön eteen marssiva esitys on ottanut ajatuksia monesta suunnasta.

– Jenni Kivelä tulee muutaman vuoden tauon jälkeen tekemään Routaan koreografiaa. Teoksella on tällä hetkellä vielä työnimi, joka saattaa elää harjoittelukauden aikana. Innoitus on lähtenyt Pikku prinssi sadusta ja esityksessä nousee esiin kysymyksiä, kuten miksi kukat ovat turhamaisia ja mitä avaruus on, Härkönen valottaa esitystä.

Ihastuin tanssiin, koska se on kuin kehon runoutta.

Minna Härkönen

Koko perheelle suunnatussa Projekti Pikku prinssissä yleisölle annetaan mahdollisuus osallistua myös itse esitykseen.

Tanssi vie merten taakse

Roudan taiteellinen johtaja Kira Riikonen lähtee kansainväliselle yhteistyömatkalle Australiaan. Kyseessä on toukokuussa 2015 esitykseen ennättävä tanssiteos, jossa ovat mukana Tanssin tiedotuskeskus ja Australian Counsil for the Arts. Suomesta mukana ovat Riikosen lisäksi freelancer-tanssija Maija Nurmio, Olli-Kalle Heimo ja Tuukka Jukola Joensuun kaupunginteatterista.

Kesän lavatanssikausi on pikku hiljaa päättymässä ja Roudan esityskausi alkamassa. Minna Härkönen kannustaa tutustumaan Kajaanin tanssivalikoimaan.

– Itse runon ja sanataiteen ystävänä ihastuin tanssiin, koska se on kuin kehon runoutta. Kaikkea ei tarvitse heti tajuta eikä käsittää, jokainen voi tarttua esityksissä niihin asioihin kiinni, jotka itseä kiinnostaa. Ja voi olla, että joku päivä katsoja saattaa oivaltaa jotain uutta kokemansa esityksen pohjalta, Härkönen kuvailee.