1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Missä sijaitsee Suomen paras leikkipuisto? Merkitse karttaan oma suosikkisi

Etsimme Suomen parasta leikkipuistoa! Haussa ovat leikkipaikat, jotka ovat kunnan tai kaupungin ylläpitämiä, kaikille avoimia ja maksuttomia. Jos mielessäsi on leikkipuisto, jota haluaisit suositella muille, käy merkitsemässä se karttaan ja perustele valintasi.

Kotimaan uutiset
Lapsia kiipeilytelineessä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Jos leikki on lapsen työtä, niin leikkipuisto on ihmistaimen työpaikka.

Leikkipuistot ovat ilahduttaneet suomalaislapsia jo useassa sukupolvessa, ja ne pitävät pintansa eri-ikäisten lasten ja nuorten kokoontumispaikkoina. Uusia leikkipuistoja rakennetaan ja vanhoja kunnostetaan, vaikka raha on kunnissa yhä tiukemmassa.

Helsingissä juhlistetaan tänä vuonna jo sadan vuoden ikään ehtinyttä leikkipuistotoimintaa.

Julkisesti ylläpidettyjä leikkipuistoja on meillä moneen lähtöön. Pienen leikkipaikan perusvarustukseen kuuluu esimerkiksi keinu, liukumäki tai hiekkalaatikko. Kiipeilytelineillä ja erilaisilla tasapainotteluhärveleillä kehitetään lapsen motorisia valmiuksia.

Isommissa leikkipuistoissa, joita myös asukaspuistoiksi kutsutaan, saattaa olla ohjattua toimintaa esimerkiksi koululaisille.

Licence to play – lupa puuhata

Hyvästä kiipeilytelineestä tulee aina hyvää palautetta.

Hannele Oja

Millainen sitten on hyvä leikkipuisto? Ainakin sellainen, joka antaa virikkeitä kaiken ikäisille. Siellä on huolehdittu leikkijöiden turvallisuudesta, leikkivälineet ovat ehjiä ja tilaa on runsaasti pienten ja vähän isompienkin temmeltää. Leikkipuisto antaa tilaa lapsen luovuudelle.

– Leikkipuistot ovat paikkoja, joissa saa tehdä asioita, leikkiä ja olla turvallisesti. Siellä on lupa tehdä, kertoo johtava leikkipuisto-ohjaaja Hannele Oja Helsingin kaupungin varhaiskasvatusvirastosta.

Hänen mukaansa klassiset leikkipuistovälineet ovat säilyttäneet vuosikymmenten saatossa hyvin suosionsa.

– Keinut ovat edelleen tosi suosittuja ja hiekkalaatikko on tärkeä paikka. Kiipeileminen on ihanaa. Kesäisin uima-altaat ja vesileikit ovat tärkeitä – niistä tulee hyvää palautetta.

Paljon pidetään myös erilaisista ei-kiinteistä leikkivälineistä kuten pyöristä, polkuautoista, tasapainoalustoista ja muista toimintavälineistä.

Leikkipuistot ovat paikkoja, joissa on lupa tehdä.

Hannele Oja

– Sitten tietenkin, että on kiva ja hyvä liukumäki. Hyvästä kiipeilytelineestä tulee aina hyvää palautetta. Hämähäkkikiipeilyteline on sellainen väline, joka on kiva pienille ja myös koululaisille, hän kertoo.

Haussa maan parhaat leikkipaikat

Yle Uutiset kerää nyt lukijoiden vinkkejä Suomen parhaista leikkipuistoista.

Etsimme leikkipaikkoja, jotka ovat kunnan tai kaupungin ylläpitämiä, kaikille avoimia ja maksuttomia. Jos mielessäsi on leikkipuisto, jota haluaisit suositella muille, käy merkitsemässä se oheiseen karttaan ja perustele valintasi.

Näin teet karttamerkinnän:

*1. *Klikkaa +-merkkiä. Aseta kohteen sijainti, joko liikuttelemalla karttaa tai hakemalla paikan nimellä tai osoitteella haluamasi sijainti.

2. Merkitse suosikkileikkipuistosi karttaan.

3. Jos joku toinen on jo lisännyt leikkipuiston kartalle, kommentoi merkintää ja kerro, miksi se on juuri sinun mielestäsi niin hyvä.

4. Jos haluat, voit lisätä leikkipuistosta myös kuvan. Sinulla tulee olla oikeudet kuvaan ja *lupa kaikilta kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä *tai heidän vanhemmiltaan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi