Työvoimaviranomaisiin pettynyt Mervi saa vain haaveilla teatterialasta – kokemuksestaan ja aktiivisuudestaan huolimatta

Mervi Venäläinen teki suuren päätöksen jättäytyä hoitotyöstä ja lähteä opiskemaan rakastamaansa teatterialaa. Kaikki ei ollutkaan niin yksinkertaista, sillä työ- ja elinkeinotoimiston mukaan alan työllistävyyden pitää olla hyvä.

Kotimaa
Mervi Venäläinen.
Janne Ahjopalo / Yle

Tohmajärveläisen Mervi Venäläisen matka unelmiensa ammattiin on ollut ohdakkeinen. Venäläinen teki parikymmentä vuotta sitten päätöksen lähteä opiskelemaan hoitoalaa. Työ sairaanhoitajana ei enää myöhemmällä iällä tuntunut kuitenkaan omalta, vaan teatteri alkoi kiinnostaa yhä enemmän.

Teatteri on kulkenut vahvasti Venäläisen sairaanhoitajan työn rinnalla jo kymmenisen vuotta: ensin näyttelijänä ja viimeiset kolme vuotta ohjaajana. Kokemusta on kertynyt lukion teatterin, esiintyvän improvisaatioryhmän ja kesäteatterin ohjaamisesta Tohmajärvellä. Venäläinen on saanut opastusta työskentelyynsä joensuulaisesta Teatteri Satamasta.

Työvoimaneuvoja sanoi, että onkohan se kurssi etusi mukaista, kun mielesi tuntuu muuttuvan koko ajan.

Mervi Venäläinen

Mervi Venäläinen olisi halunnut vankistaa osaamistaan käymällä näyttelijäntyön koulutuksen Niittylahden opistossa Joensuussa. Innostunut Venäläinen haki koulutukseen ja pääsi riemukseen sisälle. Venäläinen oli etukäteen tutustunut työttömyystuella opiskeluun työ- ja elinkeinotoimiston nettisivulla. Siksi hän uskalsi jättäytyä sairaanhoitajan työstään ja ryhtyi valmistautumaan teatteriopintoihin. – Hämmästykseni oli melkoinen, kun te-toimistosta kysyttiin, onko minulla lääkärinlausuntoa siitä, etten voisi enää tehdä hoitotyötä. Eihän minulla sellaista lausuntoa tietenkään ollut, kertaa Venäläinen.

Viimeinen isku oli te-toimiston asiantuntijatyöryhmän kielteinen ratkaisu koskien työttömyystuella tuettuja omaehtoisia opintoja. – Ratkaisu oli kielteinen, koska minulla on jo työllistävä ammatti. Yksi ongelma oli myös se, että kyseinen yhdeksän kuukauden pituinen koulutus ei johda tutkintoon, eikä teatteriala ole kovinkaan hyvin työllistävä.

Valittaminen mahdotonta

Venäläinen olisi halunnut valittaa ratkaisusta.

– Se ei kuitenkaan onnistu, koska kyseessä on kuulemma ratkaisu eikä työvoimapoliittinen päätös. Nyt siis olen kotona ansiosidonnaisella työttömyysturvalla, kun vaihtoehtona olisi työttömyysturvalla opiskelu. Pohjois-Karjalan te-toimistosta kommentoidaan työttömyystuella tuettuja omaehtoisia opintoja yleisellä tasolla: – Tuki on tarkoitettu heille, joilla ei ole työmarkkinoilla osaamista, eikä työtä ole löytynyt. Tavoitteena voi myös olla kesken olevien opintojen loppuunsaattaminen. Tuetulla koulutuksella pitäisi olla työllistävyyttä, sanoo palveluesimies Sirkka Mielonen. – Te-toimistojen tehtävänä on turvata työmarkkinoiden toimivuutta ja käyttää valtion työllistämistoimia siten, että työnhakijat työllistyisivät nopeasti ja työnantajat saisivat osaavaa työvoimaa. Näissä tämäntapaisissa tilanteissa asiakkaan ei kannattaisi irtisanoutua suoraan työstään, vaan tulisi hyödyntää vaikka opintovapaata tai vuorotteluvapaata. Mervi Venäläinen ei tästä lannistunut, vaan kiinnostui te-toimiston järjestämästä yrittäjäkurssista. Venäläinen oli jo ehtinyt perustaa kulttuurialan yrityksenkin, jonka kautta hän on tehnyt ohjaajan työtä. – Te-toimiston työvoimaneuvoja sanoi minulle jotenkin niin, että ihan kiva kun olet aktiivinen, mutta onkohan se kurssi etusi mukaista, kun mielesi tuntuu muuttuvan koko ajan. Että eikös sinua enää kiinnostakaan se näyttelijäntyön koulutus, puuskahtaa Venäläinen. Nyt Venäläinen odottaa päätöstä siitä, hyväksytäänkö hänet yrittäjäkurssille.