Aurinkoenergia valtaa alaa HINKU-kunnissa

Hiilineutraalit kunnat Mynämäki, Masku, Laitila ja Padasjoki tekevät pioneerityötä aurinkoenergian puolesta. Laitetoimittajan mukaan aurinkopaneelit leviävät nyt mökeiltä maatiloille ja taajamiin, mutta energiamuoto kaipaa tasapuolista kohtelua.

Kuva: Sami Tammi / Yle

Mynämäessä sijaitsevan Pekka Myllymäen tilan sokerijuurikasvainiot ovat saaneet uuden katseenvangitsijan. Viime viikolla pellon reunaan asennettu 40 aurinkopaneelin patteristo huolehtii siitä, että kunnanhallituksen puheenjohtaja kantaa oman kortensa kekoon Hiilineutraalit kunnat -hankkeen eli HINKUn ilmastotalkoissa. Uusiutuvan energian lisääminen on keskeisessä roolissa.

– Aurinkopaneelien avulla  pystymme vähentämään maatilan polttoöljyn käyttöä. Jatkossa aurinkovoima huolehtii vanhan konehallin energiantarpeesta, toteaa Pekka Myllymäki.

Myllymäen maksimiteholtaan 10 kilowattia tunnissa energiaa tuottavat paneelit ovat osa Mynämäen, Maskun, Laitilan ja keskisuomalaisen Padasjoen HINKU-kuntien yhteishankintaa. Kaikkiaan mukaan lähti yli 30 taloutta, joka on alansa Suomen ennätys.

– Tämä on hyvä alku. Toivottavasti esimerkkimme innoittaa myös muita hankkimaan aurinkoenergiaa talouteensa. Onhan tämä hiilineutraali teko, arvioi yhdyshenkilönä hankkeessa toiminut Maskun rakennusinsinööri Tapio Linden.

Aurinkopaneeleiden kysyntä kasvussa

Laitetoimittajan mukaan aurinkopaneelien kysyntä yli kaksinkertaistuu kuluvan vuoden osalta. Kesämökkikohteiden ohella energiamuoto valtaa alaa maaseudulla ja asutuskeskuksissa. Tekniikka on kehittynyt ja hinnat halpenevat.

– Aurinkopaneelit ovat muita energiamuotoja tukeva järjestelmä. Käyttökohteita löytyy vaikka kuinka paljon. Esimerkiksi kauppakeskusten kylmälaitteiden ja toimistorakennusten jäähdytysjärjestelmien tarvitsema energia voitaisiin ottaa suoraan auringosta, kertoo Green Energy Finland Oy:n myyntijohtaja Miko Huomo.

Aurinkoenergian osuus Suomen kokonaistuotannosta lasketaan promilleissa. Energiamuoto kaipaa silti tasavertaista asemaa tukipolitiikan osalta.

– Jos tuetaan tuulivoimaa tai bioenergiaa, niin miksi ei myös aurinkoenergiaa. Tämä ei haise, ei metelöi ja harvemmin pilaa myöskään maisemaa, painottaa Miko Huomo.