Syntymättömien lasten muistomerkillä saavat surra myös isovanhemmat

Syntymättömät lapset saavat muistomerkin Riihimäellä. Muistomerkki on muistelupaikka heille, jotka eivät ole saaneet lasta tai ovat kokeneet keskenmenon. Vastaavanlaisia muistelupaikkoja on Suomessa vasta kymmenkunta.

Kotimaa
Nainen ja mies seisovat hautausmaan muistelupaikalla.

Lapsettomuuden ja keskenmenon surijat saavat erityisen muistelupaikan Riihimäen hautausmaalta. Syntymättömien lasten muistelupaikka antaa luvan surulle, sanoo Riihimäen seurakunnan diakoni Tiina Heiskanen.

– Lapsettomuus ja keskenmenot ovat aina ajankohtaisia asioita. Esimerkiksi kaikista todetuista raskauksista keskenmenoja on 15 prosenttia. Lapsettomuudesta kärsii noin 12-15 prosenttia väestöstä, kertoo Tiina Heiskanen.

Syntymättömien lasten muistelupaikka antaa luvan surulle.

Tiina Heiskanen

Heiskanen kertoo, että diakoniatyön asiakaskunnassa on useita ihmisiä, jotka surevat sitä, että eivät ole koskaan saaneet syystä tai toisesta lasta.

– Nyt on viimeistään aika antaa surulle ääni ja tila, Tiina Heiskanen sanoo. Monesti yhteiskunta ja perheen lähipiiri eivät pidä menetystä todellisena, koska lasta ei ole oikeasti ollut olemassa. Kaikki eivät edes tiedä kumpaa sukupuolta keskenmennyt lapsi olisi ollut.

Tiina Heiskasen mukaan muistelupaikalla halutaan muistuttaa surijoita myös siitä, että seurakunta on se taho, joka jaksaa ja haluaa auttaa, kun oma lähipiiri ei enää jaksa tai pysty.

Surun ja rauhan paikka

Sammaleisen kivimuurin kupeessa oleva muistelupaikka on reunustettu kauniilla kukkaistutuksilla. Paikalle tulee kivisen muistomerkin lisäksi myös penkki.

Syntymättömille lapsille tarkoitettu muistomerkki on tehty vanhasta, käytöstä poistetusta hautakivestä. Muistomerkin kuvan - kaksi kättä ja höyhen - on piirtänyt Riihimäen seurakunnan diakoni Petja Heiskanen.

– Höyhen symboloi sitä menetystä tai kaipausta, kuvailee Petja Heiskanen.

– Lapsen menetykseen liittyvien surukirjojen kansissa on usein kevyt, valkoinen höyhen, jatkaa diakoni Tiina Heiskanen. Tässä muistomerkissä miehen ja naisen kädet tavoittelevat kevyttä ja viatonta höyhentä, mutta ne eivät saa sitä kiinni vaan höyhen pakenee.

Ihmiset huomaisivat, että tämä asia on tosi asia monien ihmisten elämässä.

Petja Heiskanen

Petja Heiskanen haluaa, että muistelupaikka olisi turvallinen paikka surra, ja ihmiset huomaisivat, että tämä asia on tosiasia monien ihmisten elämässä.

– On tärkeää, että paikka pysyy rauhallisena ja siistinä, mutta myös jokaiselle avoimena paikkana, muistuttaa Tiina Heiskanen. Vaikka olisi kuinka ihanaa tuoda niitä pehmoleluja tai muita tänne, niin ohjeistus on sellainen, että tänne saa tuoda kynttilän, eikä muuta.

Kuvan lisäksi muistomerkkiin kaiverretaan myös teksti _Lapselle, jota emme saaneet. _Syntymättömien lasten muistomerkki paljastetaan Riihimäen hautausmaalla sunnuntaina kello 13 alkavassa hautausmaajuhlassa.