1. yle.fi
  2. Uutiset

Joensuuhun toivotaan herättäjäjuhlia – edellisistä juhlista pian 20 vuotta

Joensuu on hakenut mahdollisuutta järjestää herättäjäjuhlat. Herättäjä-yhdistyksessä arvioidaan, että juhlat voisi toteutua Joensuussa 2020-luvulla. Juhlien pitopaikka päätetään noin viittä vuotta ennen tapahtuman järjestämistä.

herättäjäjuhlat
Ihmisiä istumassa penkkiriveillä nurmikentällä.
Herättäjäjuhlien talkooseurat Lapualla.Jukka Kontkanen

Joensuuhun odotetaan suuria herättäjäjuhlia. Joensuun evankelisluterilainen seurakunta, Herättäjä-yhdistyksen paikallisosasto ja kaupunki ovat hakeneet yhdessä mahdollisuutta järjestää herättäjäjuhlat.

– Juhlat Joensuussa ajoittuvat luultavasti jonnekin 2020-luvulle. Meillä on juhlapaikat sovittu jo vuoteen 2017 saakka. Myös vuosista 2018 ja 2019 neuvotellaan, Herättäjä-yhdistyksen toiminnanjohtaja, pastori Simo Juntunen kertoo.

Päätös juhlapaikkakunnasta tehdään noin viisi vuotta ennen juhlia, koska suurtapahtuman valmistelut vievät useamman vuoden. Talkoolaisia tapahtuman järjestämiseen tarvitaan noin 1500.

– Se on pitkä prosessi ja meillä on useita paikkakuntia, jotka ovat kiinnostuneita juhlat järjestämään. Herättäjäjuhlat nähdään aluetta elävöittävänä tapahtumana. Tällainen tapahtuma on myös hyvää mainosta paikkakunnalla, Juntunen sanoo.

Herättäjäjuhlat on körttiläisyyden suurin vuosittainen tapahtuma, johon osallistuu 20 000 - 40 000 ihmistä. Tänä vuonna Lapualla pidettyihin herättäjäjuhliin osallistui yli 30 000 ihmistä. Edellisen kerran Joensuussa herättäjäjuhlat järjestettiin vuonna 1995.

– Noin 30 vuotta on yleensä ollut se kierto, että juhlat palaavat samalle paikkakunnalle. Joensuussa oli 90-luvun puolivälissä erinomaiset puitteet. Minusta Joensuulla on erinomaiset edellytykset ottaa juhlat järjestettäväksi, Juntunen toteaa.

Lue seuraavaksi