Yle Irakin Erbilissä: Pahin paniikki on väistynyt ilmaiskujen myötä

Yle Uutisten toimittaja Tom Kankkonen on päässyt perille Irakin Erbiliin, jonne tuhannet ihmiset ovat paenneet islamistitaistelijoiden hyökättyä heidän kotikyliinsä.

Väkivaltaisuuksien vuoksi kodeistaan paenneita kristittyjä irakilaisperheitä Erbilin kylän kirkossa maan pohjoisosissa 9. elokuuta. Islamistit ovat hyökänneet maan eri uskontokuntia kohtaan. Kuva: Mohammed Jalil / EPA

Yle Uutisten toimittaja Tom Kankkonen on paikalla Pohjois-Irakin Erbilissä, jossa islamistitaistelijoiden väkivalta on järkyttänyt paikallisten elämän. Kankkonen kuitenkin kertoo, että tunnelma on muuttunut hieman paremmaksi viime päivinä.

– Yhdysvaltain ilmaiskut ilmeisesti muuttivat tunnelmaa, tuli sellainen olo, että ehkä tämä sittenkin on ratkaistavissa tai kaupunki puolustettavissa. Täällä ilmeisesti oli aikamoinen paniikin puhkeamisvaihe päällä yhdessä vaiheessa, kun islamistitaistelijat olivat noin 40 kilometrin päässä kaupungissa ja ihmiset ajattelivat, että sieltä he ehkä sitten jopa tulevat, Kankkonen kuvailee Erbilin tunnelmia.

Kankkonen on päivän aikana tavannut lähiseudulta kaupunkiin paenneita ihmisiä.

– He ovat kertoneet aika erilaisia tarinoita. Jotkut ovat kertoneet, kuinka ääri-islamilaiset taistelijat hyökkäsivät heidän kotipaikkakunnalleen ja heidät pakotettiin lähtemään. Aika monet kertoivat myös, että he kerta kaikkiaan lähtivät jo ennen, siinä vaiheessa kun he näkivät, että kurdien peshmerga-sotilaat lähtivät. Sitten myös siviilit lähtivät pakoon, koska he tiesivät, että suojelu oli päättynyt, Kankkonen kertoo.

Nyt ilmaiskujen alettua Erbilissä on ollut rauhallisempaa muutaman päivän ajan mutta uhka jatkuu.

– Se on selvää, että järjestöä ei pysäytetä muutamalla ilmaiskulla. Se on saanut niin paljon käsiinsä aseita irakin armeijan varastoista. Irakin armeija on ilmeisesti aika lailla hajoamistilassa. Kyllä tämä järjestö muodostaa aikamoisen vaaran tälle alueelle, Kankkonen arvioi Erbilissä.