Kalojen alamitat useilla hukassa – myös kuollut alamittainen täytyy hävittää

Kiristynyt kalastuslaki vaatii muun muassa merkitsemään pyydykset paremmin. Alamittaisia kaloja veneeseen nostaneille on jouduttu tänä kesänä kirjoittamaan paljon sakkoja. Liian pieni kala pitää aina vapauttaa, jopa kuolleena.

luonto
Kuvassa mies, joka on veneellä merellä.
Esa Koskimaa / Yle

Kalojen alamitat ja pyydysmääräykset eivät ole selviä harrastuskalastajille. Kalastuksenvalvojat törmäävät jatkuvasti sekä salakalastukseen että alamittasäädöksiä rikkoviin pyytäjiin.

Kalastuslaki muuttui kaksi vuotta sitten, mutta vielä viime vuonna elettiin siirtymäaikaa. Tänä kesänä valvojat ovat puuttuneet rikkomuksiin kovalla kädellä.

– Korvauskäytännöt vaihtelevat eri puolilla Suomea. Esimerkiksi täällä alimittaisesta meritaimenesta pitää maksaa 75 euroa, kun kolme pussissa oli kolme taimenta, tuli niistä 225 euroa sakkoa. Se on huono kilohinta, sanoo kalastuksenvalvojana Kokkolassa toimiva Markus Sällinen.

Uusi kalastuslaki velvoittaa merkitsemään myös verkot kunnolla. Enää ei mehupurkki kelpaa verkonmerkiksi, vaan verkossa on oltava kunnon salot lippuineen ja yhteystietoineen. Muutoin seurauksena voi olla sakkoa, verkot voivat lähteä myös valvojan matkaan.

Myös kalojen alamitat ovat nousseet.

– Esimerkiksi meillä meritaimenen alamitta nousi 50 sentistä 60 senttiin. Eli aika ison kalan joutuu jo vapauttamaan, sanoo Sällinen.

Ennen kalastajan vakioselitys alamittaisen kalan pyytämiselle oli se, että kala vahingoittui pyydykseen. Nyt jopa kuollut kala on laitettava takaisin veteen.

– Mittanauha ja koukun irrotin kannattaa ottaa mukaan veneeseen. Kalaa kannattaa käsitellä kostein käsin ja mieluiten vedessä, neuvoo Sällinen.

Kalastuksen valvojat joutuivat itsekin lakimuutoksen yhteydessä koulun penkille. Markus Sällinen kehottaa tarkastamaan millaiset säädökset kullakin kalastuspaikalla on.

– Suurin osa kalastajista toimii kuten kuuluukin. Aina löytyy kuitenkin pieni piiri, jossa säännöt eivät ole tuttuja, tai niistä ei välitetä.