Mikrotettu kahvi – turhaa nuukailua?

Maistuvan kahvin keittäminen vaatii tietoa ja taitoa. Aamukahvia valmistettaessa kannattaa valuttaa vesihanaa jonkin aikaa, jotta vesi olisi kylmää ja hapekasta. Mikrotetusta kahvista asiantuntijalla on vankka mielipide – liian hapokasta ja jonkin sortin nuukailua.

Kotimaa
Coffee being pured into a cup.
Jyki Lyytikkä / Yle

Kahvi on varsin herkkä nautintoaine ja aromit häipyvät nopeasti keittämisen jälkeen.

– Kahvi on parhaimmillaan viiden minuutin päästä siitä, kun se on keitetty. Puolen tunnin kuluttua alkavat sitten kahvin makuaineet ja aromit pikku hiljaa muuttua, kertoo Paulig Instituutin koulutuspäällikkö Harri Hytönen.

Kahvipaketti maksaa noin neljä euroa ja siitä keittää viisikymmentä kupillista. Yhden kupin hinnaksi tulee kahdeksan senttiä. Jos olen ihan rehellinen, niin minä heittäisin kylmän kahvin pois.

Harri Hytönen

Tummemmat paahdot säilyvät hieman pidempään, koska ne sisältävät vähemmän happoja. Mikrossa uudelleen lämmitetty kahvi saa helposti kitkerän maun.

– Kun kahvi on ollut hapen kanssa tekemisissä ja sitä kuumentaa rajusti, niin se ikään kuin härskiintyy.

Nuuka innostuu kylmästä kahvista

Harri Hytönen näkee kylmenneen kahvin uudelleen lämmittämisen juojan elämäntilanteeseen linkittyvänä valintana.

– Kahvipaketti maksaa noin neljä euroa ja siitä keittää viisikymmentä kupillista. Yhden kupin hinnaksi tulee kahdeksan senttiä. Jos olen ihan rehellinen, niin minä heittäisin kylmän kahvin pois. Mutta ymmärrän myös, jos ei tee niin. Kun itse opiskelin, niin kyllä olin sen verran nuuka, että kaikki kahvi käytettiin.

Oikeaoppiseen kahvinkeittoon Hytönen antaa hyviä vinkkejä.

Jos asuu vaikka kerrostalossa, niin kannattaa valuttaa vettä aika pitkään, koska se on yön muhinut putkistoissa. Veden pitää olla hapekasta, upeata, kylmää vettä.

– Annostelumitan pitää olla tasapäinen. Veden pitää antaa valua kerralla eikä nostaa pannua välillä. Parhaimpia nyrkkisääntöjä on se, että kahvi sekoitetaan ennen kuin se juodaan, koska vahva kahvi painuu pohjalle ja laiha jää päälle.