Venäläinen valtionyhtiö havittelee radioasemaa Helsinkiin – toimitilat jo haussa

Venäjä tänään -yhtiö selvittää radiotoimiluvan saamista Helsinkiin. Vapaita FM-taajuuksia ei kuitenkaan ole tarjolla, eikä ulkoministeri Tuomioja antaisi toimilupaa vieraan valtion toimijoille. Suomen lisäksi yhtiö haluaisi perustaa uutistoimistoja ja radioasemia useaan muuhun länsimaahan.

Venäjän valtion ulkomaille suunnatut radiolähetykset toimivat nykyisin Venäjän ääni -brändin alla. Kuva: Yuri Kadobnov / EPA

Venäjän valtion rahoittamalla Venäjän ääni -yhtiöllä on suuret suunnitelmat uutis- ja radiotoiminnan laajentamiseksi maailmalla. Ylen saamien tietojen mukaan ensimmäisinä kohdekaupunkeina ovat Washington, Lontoo, Berliini ja Helsinki.

Washingtonin ja Lontoon operaatiot ovat suurimmat, mutta myös Helsinkiin lähdetään isoilla panoksilla. Ylen tietojen mukaan tarkoitus on palkata jo tämän vuoden puolella noin 25 suomalaista toimittajaa ja muuta työntekijää tuottamaan suomenkielisiä uutisia venäläisestä näkökulmasta.

Venäjän valtion ulkomaille suunnatut radiolähetykset toimivat nykyisin Venäjän ääni -brändin alla. Venäjän ääni on alkuvuodesta lähtien ollut osa valtiollista Venäjä tänään -yhtiötä. Suomessa käytettävästä nimestä ei tiettävästi ole vielä päätetty.

Miljoonaluokan operaatio on Venäjän valtion rahoittama. Koska Venäjä tänään -yhtiön kautta on levitetty Venäjän johdon näkemyksiä muun muassa Ukrainan tilanteesta, lännessä yhtiötä pidetään usein Kremlin propagandatorvena.

Yhtiö hakee toimitiloja Helsingistä

Ylen tietojen mukaan venäläisyhtiö on hakenut konsultin välityksellä sopivaa liiketilaa keskeiseltä paikalta Helsingissä.

Yhtiön tavoitteena on tarjota venäläistä näkökulmaa uutistapahtumiin, sekä esitellä Venäjää ja sen kulttuuria. Samalla konseptilla Suomessa on jo aiemmin toiminut Kiina, jota esitteleviä ohjelmia on kuultu sekä kaupallisten FM-radioasemien että Porin keskiaaltolähettimen kautta.

Helsingissä ei ole vapaita ula-taajuuksia

Ylen tietojen mukaan venäläinen yhtiö ja sitä edustava ulkomainen konsulttiyritys aikovat keskustella toimilupa-asioista liikenne- ja viestintäministeriössä loppuviikosta.

Venäläisyhtiölle on jo kerrottu, että Helsingin radioaalloilla on ahdasta. Pysyvään ula-radiotoimintaan vaadittavia lupia ei Helsingissä ole jaossa, mutta valtioneuvosto julistaa myöhemmin elokuussa haettavaksi uusia taajuuksia muualla Suomessa.

Jos tavoitteena olisi yhä oma radioasema Helsingissä, vaihtoehtoina olisivat lyhytaikainen tilapäinen toimilupa FM:llä, erittäin matala lähetysteho (korkeintaan 50 wattia) tai lähetystoiminta vaikkapa keskipitkillä aalloilla eli AM-alueella, jolla ei suomalaisyleisöä juurikaan tavoiteta.

Venäläisosapuoli haluaakin selvittää yhteistyötä suomalaisten radioasemien kanssa, jotta sen tuottamia ohjelmia voitaisiin lähettää jo olemassa olevien radioasemien kautta.

Ainakin nettiohjelmaa luvassa

Joka tapauksessa venäläiset aikovat jakaa uutissisältöä suomeksi Internetissä, mihin ei toimilupia tarvita.

Omaa radiotaajuutta voi joutua odottamaan pitkään. Helsingissä radioasemien toimiluvat on pääosin myönnetty vuoteen 2019 asti, sanoo neuvotteleva virkamies Sini Wirén liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Helsingissä on perinteisesti ollut enemmän hakijoita kuin vapaita taajuuksia, joten senkään jälkeen uuden venäläisen radioaseman perustaminen ei olisi läpihuutojuttu. Viime kädessä toimiluvista päättää valtioneuvosto, joka arvioi hakijoita muun muassa sananvapauden edistämisen sekä viestinnän monipuolisuuden näkökulmasta.

Tuomioja ei antaisi toimilupaa

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan lupa-asiat kuuluvat liikenne- ja viestintäministerille.

- Omasta puolestani voin kuitenkin todeta, että en näe että suomalaisia radio- ja tv-toimilupia tulisi myöntää minkään vieraan valtion toimijoille, Tuomioja toteaa Yle Uutisille.

Moskovasta käsin toimiva Venäjä tänään -yhtiö ei halunnut kommentoida suunnitelmiaan Yle Uutisille.