1. yle.fi
  2. Uutiset

Sveitsi kieltäytyy isännöimästä Venäjän taitolentäjiä

Ruotsissa Trelleborgin kaupunki puolestaan käännytti koulutuspurjelaivan.

Ulkomaat
Purjealus Sedov.
Venäläinen nelimastoinen koulutusalus Sedov Kapkaupungissa huhtikuussa 2013.Nic Bothma / EPA

Sveitsin puolustusministeriö on tiistaina perunut venäläisten taitolentäjien osallistumisen lentonäytökseen. Lentonäytöksellä juhlistetaan Sveitsin ilmavoimien satavuotista taivalta kahtena viikonloppuna elo-syyskuun vaihteessa Payernessa, Sveitsin ranskankielisessä lännessä.

Sveitsin ilmavoimat kertovat nettisivuillaan, että "nykyisessä tilanteessa on oltava pidättyväinen", vaikka "kriisiaikoinakin on pidettävä suhteita yllä".

Muun muassa Britannian ja Saudi-Arabian taitolentäjät ovat osallistumassa satavuotisjuhlaan, johon Sveitsi on käyttämässä noin kahdeksan miljoonaa euroa, kertoo sanomalehti Neue Zürcher Zeitung (siirryt toiseen palveluun)verkkosivuillaan.

Ruotsissa puolestaan on estetty venäläisen purjealuksen saapuminen Trelleborgin satamaan. Perusteluna on, että nelimastoinen koulutusalus Sedov ei ollut virallisesti ilmoittanut tulostaan.

Venäläispurjehtijoiden mukaan tällainen on ennenkuulumatonta.

– Vain sota- ja tutkimusalukset tarvitsevat luvan tulla satamaan. Kävimme Trelleborgissa vuonna 2011, mutta nyt Ruotsista vaaditaan muodollisuuksia, sanoo Dmitri Rajev uutistoimisto Itar-Tassille.

Lähteet: Itar-Tass

Lue seuraavaksi