1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

WHO tukee kokeellisten Ebola-lääkkeiden käyttöä

Lääkkeitä on kuitenkin tarjolla vain hyvin niukasti. Uusien hoitojen testaus ihmisillä aloitetaan lähikuukausina. Kanada lahjoittaa kehittämäänsä Ebola-rokotetta WHO:lle.

Liberialaiset terveystyöntekijät valmistelivat Ebola-virukseen kuolleiden hautausta Monrovian lähistöllä 6. elokuuta 2014. Kuva: Ahmed Jallanzo / EPA

Ebola-tartunnan saaneille ihmisille voidaan tarjota testaamattomia lääkkeitä, Maailman terveysjärjestö WHO sanoi tiistaina.

Liberia on ilmoittanut aikovansa hoitaa kahta tartunnan saanutta lääkäriä testaamattomalla lääkkeellä nimeltä ZMapp. Heistä tulisi ensimmäiset lääkkeellä hoidetut afrikkalaiset.

WHO:n eettinen lautakunta kokoontui pohtimaan testaamattomien lääkkeiden käyttämistä sen jälkeen, kun ZMappia annettiin kahdelle yhdysvaltalaiselle avustustyöntekijälle Liberiassa. Lääkehoito tehosi heihin nopeasti.

Lisäksi ZMappia annettiin espanjalaiselle papille, joka kuoli Ebolaan lääkkeestä huolimatta.

Lääkkeitä ja rokotteita kehitteillä

Ebolaan ei ole tällä hetkellä lisensoitua hoitoa tai rokotetta. Useat bioteknologiayhtiöt ja tutkimusryhmät ovat kehittäneet tautiin mahdollisesti tehoavia lääkkeitä.

WHO:n mukaan useat mahdolliset Ebola-lääkkeet ovat läpäisseet laboratorio- ja eläinkokeita. Järjestön mukaan kyseiset lääkkeet pitäisi saada nopeutetusti kliinisiin tutkimuksiin ja potilaiden käyttöön.

– Asiantuntijat olivat yksimielisiä, että tämän Ebola-epidemian erityisolosuhteissa on eettistä tarjota rekisteröimättömiä lääkkeitä hoitoihin tai ennaltaehkäisyyn, WHO:n apulaisjohtaja Marie-Paule Kieny sanoi.

WHO:n mukaan ZMappin kehittänyt yhdysvaltalainen bioteknologiayhtiö Mapp Biophramaceutical on valmistanut lääkettä vain 10–12 annosta.

Kokeet alkavat lähikuukausina

Eettisen lautakunnan mukaan uusia Ebola-lääkkeitä testataan ihmisillä seuraavan 2–4 kuukauden aikana. Lautakunta varoitti, että vaikka testit olisivat menestyksekkäitä, niin silti lääkkeitä on saatavilla vain rajoitettu määrä.

Mapp Biophramaceuticalin lisäksi lääkeyhtiöt Tekmira Pharmaceuticals, Bicryst Pharmaceuticals ja Siga Technologies ovat kehittäneet mahdollisia lääkkeitä Ebolaan.

Kienyn mukaan lisäksi kaksi mahdollista Ebola-rokotetta on siirtymässä nopeutetussa aikataulussa kliinisiin kokeisiin.

Kanadalla hallussaan rokotetta

Kanada ilmoitti tiistaina, että se lahjoittaa 800–1 000 annosta valtion laboratoriossa kehitettyä kokeellista Ebola-rokotetta WHO:lle, joka toimittaa rokotteet Afrikkaan. Kanada päätti asiasta sen jälkeen, kun WHO oli ilmoittanut tukevansa kokeellisten Ebola-lääkkeiden käyttöä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kanadalla on hallussaan pieni määrä rokotetta. Sitä ei ole testattu ihmisillä, mutta se vaikuttaa lupaavalta eläinkokeiden perusteella. Kanada tarvitsee 4–6 kuukautta suuremman erän valmistamiseen.

Yli tuhat ihmistä on kuollut Ebolaan nykyisen epidemian aikana. Tauti riehuu pääasiassa Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa.