Yle Irakin Erbilissä: Irakin kurdialueille virtaa lisää ihmisiä pakoon ääri-islamisteja

Pakolaisten virta Irakin kurdialueelle jatkuu. Pohjoisessa jatkuvat myös yritykset pelastaa tuhansia jesidivähemmistön jäseniä. Kymmeniätuhansia kristittyjä on puolestaan paennut ääri-islamisteja kurdialueen pääkaupunkiin. Yle Uutisten toimittaja Tom Kankkonen raportoi paikalta.

Tuhansia kristittyjä on paennut Erbiliin ja he hakevat suojaa Ankawan kaupunginosasta, jossa ennestään asuu paljon kristittyjä. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Ankawan kaupunginosassa Erbilissä paikallisen kirkon edusta on täynnä väkeä. Peitoista ja pressuista rakennetut katokset antavat suojaa kuumalta auringolta. Pelkästään tämän yhden kirkon alueella asustaa noin 3 600 ihmistä. Lisää väkeä tulee koko ajan.

Kristittyjen asuttamassa Ankawassa arvoidaan olevan ainakin 50 000 pakolaista. Ihmiset ovat lähteneet pakoon Isis-järjestön ääri-islamisteja, jotka ovat vallanneet useita kristittyjä kaupunkeja ja kyliä lähellä Erbiliä.

Kotirouva Sarah Daoud lähti muun perheensä kanssa pakoon sen jälkeen, kun Isisin hyökkäystä oli kestänyt pari päivää. Nyt seitsemän henkeä asuu kirkon pihalle kyhätyn katoksen alla. Daoudin perhe sai mukaansa muutaman isomman laukun – kaikki muu omaisuus jäi.

– Ei meillä ole mitään tulevaisuutta, eikä lapsillakaan. Ei ole enää kouluja eikä työpaikkoja, Daoud miettii kirkon pihan kuumuudessa.

Pakolaisille valmistellaan lisää tilaa keskeneräisestä kerrostalosta. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Kristittyjen asuttaman Karemlesin pikkukaupungin pappi Paul Thabet Habeb järjestelee uutta suojaa seurakuntalaisilleen rakenteilla olevan kerrostalon uumenissa.Pappi toivoo vielä, että seurakuntalaiset saisivat palata koteihinsa.

Karuille betonilattioille on tarkoitus majoittaa kolmesataa ihmistä. Karemles tyhjeni viime viikolla. Kaupungin kristityt päättivät lähteä ennen kuin Isis saapui paikalle. Jotkut pakoon lähteneistä olivat pakolaisia jo ennestään.

– Jonkun on nyt vain kerrottavaa meille, minne me menemme. Me emme enää voi päättää kohtalostamme, Diana Mansour sanoo tuskastuneena.

Ääri-islamistien etenemisen tieltä on viime viikkoina paennut satojatuhansia ihmisiä. Erityisen tukala tilanne on Sinjarin vuorella lähellä Irakin Syyrian vastaista rajaa. Vuorialueella on edelleen jumissa tuhansia jesidivähemmistön jäseniä, joille on pudotettu ruokaa ja vettä helikoptereista ja lentokoneista. Kuumuudessa on kuollut joidenkin arvioiden mukaan satoja ihmisiä.

Ihmisiä yritetään saada turvaan, mutta Isis-järjestön kerrotaan tulittaneen auttajia ja pakolaisia.

Tom Kankkonen / Yle Uutiset, Erbil