Asiantuntija radioasemapyrkimyksistä: Venäjä haluaa äänensä kuuluviin paremmin

Yliopistonlehtori Arto Luukkasen mukaan Venäjä tänään -yhtiö tekee ammattitaitoista ohjelmaa, mutta edustaa maan ääntä.

Helsingin yliopiston dosentti Arto Luukkanen. Kuva: Yle

Venäjän ja Itä-Ukrainan tutkimuksen yliopistonlehtori Arto Luukkanen arvioi, että venäläinen valtioyhtiö haluaa radioaseman Suomeen, jotta Venäjä saisi oman äänensä kuuluviin paremmin.

– Aivan selvästi sen takia, että Venäjällä uskotaan, että länsimainen tiedotuspolitiikka tai länsimaisten antamat uutiset eivät ole oikeita ja Venäjän edun mukaisia. Tietenkin sitten pitää saada oma ääni kuulumaan paljon paremmin, hän sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Yle Uutiset kertoi tiistaina, että Venäjä tänään -yhtiö selvittää radiotoimiluvan saamista Helsinkiin.

Helsingin yliopiston Luukkanen huomauttaa, että Itä-Ukrainaan liittyen käydään propagandasotaa. Siinä taistelussa objektiivinen, kriittinen ja itsenäinen tiedonvälitys tulee vaikeaksi.

– Kumpikin puoli kertoo omia totuuksiaan ja vääntää todellisuutta sinne päin minne haluaa.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei antaisi suomalaista toimilupaa vieraan valtion toimijoille. Luukkanen katsoo, että yhtiön radiokanavalle ei ole Suomessa tarvetta.

– En ymmärrä, miksi sen annettaisiin tulla tänne, hän sanoo.

Luukkasen mukaan tiedossa on, että sitä tehdään isolla rahalla ja se on ammattitaitoisesti toteuttua ohjelmaa, "mutta se on Venäjän ääni".

– Kysymys on se, tarvitaanko tällainen. Mielestäni ei.

Kuluttajien tottumukset vaihtoon

Suomalaisen meijeriyrityksen Valion Pietarin-toimistossa tehtiin tiistaina ratsia. Venäjän viranomaiset selittivät tarkastusta sillä, että etsintä oli osa rikostutkintaa. Valio yrityksenä ei liity tapaukseen.

Luukkasen mukaan on vaikea arvioida ratsian motiiveja, kun asiasta ei tiedetä tarkemmin.

Hän kuitenkin uskoo, että Venäjällä on halua saada kuluttajien tottumukset muuttumaan, sillä Moskovassa ja Pietarissa kuluttajat pitävät Valiosta.

"Ukrainassa odotetaan Venäjän maahyökkäystä vielä tässä kuussa"

Kiovassa vieraillut Venäjä-tutkija Arto Luukkanen kertoo, että kaikesta huomasi Ukrainan olevan sotaa käyvä maa.

– Tulkitsen, että Ukrainassa on käynnissä hiljainen mobilisaatio, jonkinlainen päättäväisyys siitä, että me emme enää aio olla Venäjän pikkuveljiä, Luukkanen sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Hän arvioi, että helmikuinen Maidanin verilöyly sekä huhtikuussa alkanut sisällissota Itä-Ukrainassa ovat olleet luomassa uutta kansallisidentiteettiä Ukrainaan.

– Samaan aikaan Venäjälle ollaan luomassa uutta identiteettiä, sota-Venäjää, joka pyrkii yhteenottoon lännen kanssa.

Sodan uhkaa hän pitää suurena. Merkityksellistä on se, että Venäjä on ilmoittanut liittäneensä Krimin itseensä lopullisesti. Ukrainan ja länsimaiden taas on mahdotonta hyväksyä tätä.

– Nyt ollaan tilanteessa, jossa Venäjän presidentti Vladimir Putin voi vain korottaa panoksia. Ukrainassa puhuttiin koko ajan, että Venäjä tulee jossain vaiheessa suorittamaan maahyökkäyksen Itä-Ukrainaan. Ihmiset otaksuvat, että se tapahtuu elokuussa, Luukkanen sanoi.

Luukkanen uskoo, että Ukrainan koottujen joukkojen operaatio Itä-Ukrainassa kukistaisi kapinalliset muutamassa kuukaudessa. Luukkasen mukaan kapinalliset ovat palkkasotilaita, joiden taistelumotivaatio tulisi laskemaan, jos häviöt kävisivät suuriksi.

Vaaralliseksi tilanne käy, jos ulkopuoliset puuttuvat asiaan.

– Silloin siitä tulee yleiseurooppalainen kriisi, Luukkanen toteaa.