Valtaosa suomalaisista väestöhälyttimien kuuluvuusalueella – esimerkiksi ammoniakkivuotoon tehokas varoitustapa

Julkisten rakennusten katoilla sijaitsevat varoituslaitteet pärähtävät soimaan testausmielessä kuukausittain. Vanhimmat väestöhälyttimet ovat vuosikymmeniä vanhoja.

Kotimaa
Valmiuspäällikkö Markus Viitaniemi ja väestöhälytin.
Janne Ahjopalo / Yle

Väestöhälyttimiä testataan kokeilumerkkiäänellä joka kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina. Kokeilumerkkiä käytetään hälytinjärjestelmien käyttökunnon testaamiseen. Merkki on 7 sekunnin pituinen tasainen ääni, kerrotaan sisäministeriön ohjeessa. Arviolta 80 prosenttia kansasta on hälyttimien kuuluvuusalueella, sanoo pelastusylitarkastaja Taito Vainio sisäministeriöstä. – Syrjemmässä asuvia voidaan varoittaa hätätilanteessa menemällä paikalle. Paloautoissa on kaiutinjärjestelmiä. Ja vaarastahan ilmoitetaan myös radiossa ja televisiossa.

Vanhimmat, tavallisesti julkisten rakennusten katoilla sijaitsevat hälyttimet, ovat jo vuosikymmenten takaa.– Käsittääkseni hälyttimiä alettiin rakentaa maahamme voimallisesti toisen maailmansodan jälkeen, toteaa Vainio.Moderneimmissa malleissa on mahdollisuus puheyhteyteen, jolloin pelastusviranomainen voi jakaa ohjeita sanallisesti. Aina tekniikka ei kuitenkaan ole käyttökelpoista, paljastaa Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Markus Viitaniemi.

Syrjemmässä asuvia voidaan varoittaa hätätilanteessa menemällä paikalle.

Taito Vainio

– Ääni heijastuu helposti esimerkiksi rakennusten pinnoista niin paljon, että lopputulos on liian kaikuva, eikä puheesta välttämättä saa selvää.

Ääripäänä sotatilanne

Yleinen vaaramerkki annetaan tilanteessa, jossa väestöä uhkaa välitön vaara. Esimerkkinä on vaarallisten aineiden onnettomuus, kuten ammoniakkivuoto. Ääripäänä olisi ydinlaskeuma tai sotatilanne.

– Yleisen vaaramerkin soitua ei pidä soittaa hätänumeroon, vaan silloin on mentävä sisätiloihin ja suljettava ikkunat ja ilmastointi. Radio ja televisio on avattava, ohjeistaa pelastusylitarkastaja Taito Vainio.

Välillä väestöhälytin inahtaa vahingossa huoltotöiden yhteydessä. Tällöin pelastusviranomaiset tekevät erheellisestä hälytyksestä tiedotteen medialle.