Tappajaetanat riesana Vaasassa

Vaasassa Kotirannan alueella on löytynyt tappajaetanaksikin kutsuttuja espanjansiruetanoita. Haitallisen tulokaslajin hävittäminen on osoittautunut työlääksi. Vaasan kaupungin viheralueyksikkö pyrkii hävittämään kantaa monin keinoin.

luonto
Espanjansiruetana löytyi Vaasasta 13.8.2014.
Espanjansiruetana löytyi Vaasasta 13.8.2014.Tuomo Rintamaa / Yle

Viheralueyksikön työnjohtaja Jorma Berg pitelee kädessään muutaman sentin pituista, puoliksi maatunutta koivunlehteä muistuttavaa espanjansiruetanayksilöä. Se löytyi Vaasan Kotirannalta kevyen liikenteen väylän viereisestä heinikosta. Hyvä uutinen on se, että nuori yksilö ei ole vielä suvunjatkamisikäinen.

– Onneksi ei ole vielä sukukypsä. Espanjansiruetana pystyy lisääntymään itsenäisesti ja populaatio kasvaa todella nopeasti. Lisäksi se syö kaiken eteensä tulevan, Berg sanoo.

Tappajaetanaksi nimetty espanjansiruetana on kaikkiruokainen kannibaali. Sen ravinnoksi kelpaavat lähes kaikki kotipuutarhasta löytyvä, kuten koriste- ja hyötykasvien lehdet, kukat ja sipulit. Lisäksi sille maistuvat niin eläinten raadot kuin omat lajitoverinsakin.

– Ongelmana on se, että Suomessa näille ei ole luontaista vihollista eikä se kelpaa muille eläimille, Berg sanoo.

Hävittäminen on vaikeaa

Luontaisten vihollisten puute saa aikaan sen, että populaatiot kasvavat suotuisissa olosuhteissa vauhdilla.

– Sen hävittäminen on hidasta ja hankalaa. Olemme keränneet niitä käsin ja polttaneet. Lisäksi olemme käyttäneet etanasyöttejä. Nämä vaativat jatkuvaa kontrollia, Berg toteaa.

Ensimäisen kerran tappajaetanoita havaittiin vuonna 2012 Vaasan Kotirannalla. Aluksi toivottomalta tuntunut hävitysurakka tuotti kuitenkin tulosta. Heinäkuussa 2014 samalta alueelta niitä ei löytynyt.

– Kävimme silloin useita kertoja päivässä käsin poimimassa satojakin yksilöitä päivässä. Lopulta se tuotti tulosta ja eläviä yksilöitä ei löytynyt, mutta munat jäävät talvehtimaan maaperään, Berg pohtii.

Kiehuvaa vettä ja kalkkia

Espanjansiruetanan hävittämisessä yksinkertaiset kotikonstit riittävät. Munien hävittäminen on tärkeää.

– Ne ovat limaisia lönttejä, joita voi huoletta poimia hanskat kädessä. Sen jälkeen ne on hyvä upottaa kiehuvaan veteen. Tärkeää on, että niiden munat eivät pääse leviämään. Kalkin levittäminen auttaa estämään niiden liikkumisen, koska se imee niistä veden, Jorma Berg opastaa.