THL: Suomalaiset eivät saa riittävästi jodia

Jodin saantia olisi lisättävä, suosittelee Valtion ravitsemusneuvottelukunta kannanotossaan. Sen mukaan ruoanvalmistuksessa olisi käytettävä ensisijaisesti jodioitua suolaa.

terveys

Harva suomalainen saa ravinnostaan riittävästi jodia, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL.

Tiedotteessaan THL kertoo, että Maailman terveysjärjestön tavoitearvojen mukaan suomalaisaikuisilla on lievä jodin puutos. Asia käy ilmi kansallisista Finriski-tutkimuksista.

THL tiedotti (siirryt toiseen palveluun) jodin saannista keskiviikkona.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) suosittelee kannanotossaan (siirryt toiseen palveluun) jodin saannin lisäämistä. Sen mukaan jodi on välttämätön ravintoaine, jota tarvitaan kilpirauhashormonien valmistukseen sekä normaaliin kasvuun ja kehitykseen.

Jodin puute aiheuttaa kilpirauhasen suurentumaa, joka oli tavallinen vielä 1900-luvun alussa, VRN kertoo.

VRN:n mukaan kuluttajien ja suurtalouksien olisi käytettävä ruoanvalmistuksessa ensi sijassa jodioitua suolaa. Se myös pohtii suosituksia elintarvikkeiden täydentämisestä jodilla.

THL katsoo, ettei lisäravinteiden käyttö kuitenkaan ole suositeltavaa. Jodi kuuluu niihin ravintoaineisiin, joita ei pidä saada liikaa, THL:n erikoistutkija Iris Erlund sanoo tiedotteessa.

THL:n mukaan maito on nykyään tärkein jodin lähde.