Syyrian maltillisten kapinallisten loppu lähenee – Aleppo jäämässä saarroksiin

Syyrian armeija on saamassa maltillisten kapinallisten tärkeimmän tukikohdan, Aleppon kaupungin saarroksiin. Samaan aikaan Islamilaisen valtion voima kaupunkia ympäröivällä maaseudulla kasvaa. Asiantuntijat uskovat, että jos Aleppo sortuu, maltillisten kapinallisten voimat loppuvat vuodessa.

Syyria
Aseistetut islamistikapinalliset ajoivat taisteluissa tuhoutuneiden rakennusten ohi Aleppossa, Syyriassa lauantaina 19. heinäkuuta 2014.
Aseistetut islamistikapinalliset ajoivat taisteluissa tuhoutuneiden rakennusten ohi Aleppossa, Syyriassa lauantaina 19. heinäkuuta 2014.Ahmed deep / AFP / Lehtikuva

Syyrian maltilliset kapinallisryhmät ovat kärsimässä ehkä ratkaisevan tappion, sillä maan suurin kaupunki, Aleppo, on jäämässä hallituksen joukkojen saartamaksi. Syyrian tilanteesta kertoo sanomalehti The Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun).

Syyrian armeija on saartanut kaupungin kolmelta suunnalta. Viime kuussa armeija miehitti kaupungin itäpuolella sijaitsevan Sheikh Najjarin teollisuusalueen. Kaupungissa olevia kapinallisjoukkoja ja siviilejä voidaan huoltaa enää kuusi kilometriä leveän käytävän kautta kaupungista luoteeseen.

Aleppoa puolustamassa on sekä maltillisia Vapaan Syyrian armeijan (FSA) joukkoja että ääri-islamilaisia al-Nusran rintaman taistelijoita. FSA saa tukea mm. Turkista ja Yhdysvalloista. Nämä ovat lähettäneet kaupunkiin uudenaikaisia aseita, mm. panssarintorjuntaohjuksia, jotta kaupunki ei jäisi presidentti Bashar al-Assadin hallinnon käsiin. Puolustajat sanovat, ettei aseapu riitä muuttamaan tilannetta rintamalla.

Jos Aleppo jää saarroksiin tai antautuu armeijalle, on se asiantuntijoiden mukaan ratkaiseva kuolinisku hallitusta vastustaville maltillisille kapinallisille, lehti kertoo. Ennen sisällissotaa Aleppo oli Syyrian suurin kaupunki ja teollisuuden keskus. Kaupungissa asui kolme miljoonaa ihmistä, joista nyt jäljellä on ehkä kymmenesosa.

Islamilainen valtio vahvistuisi Aleppon kukistumisesta

Aleppoa puolustavat pelkäävät, että heitä odottaa Homsin puolustajien kohtalo. Kapinallisten edellinen suuri tukikohtakaupunki Homs kukistui alkuvuodesta kahden vuoden piirityksen jälkeen. Asukkaat ja taistelijat näkivät nälkää.

Homsista lähteneet FSA:n nääntyneet taistelijat olivat helppoja saaliita ääri-islamilaisille. Monet liittyivät ääri-islamisteihin, sillä heille annettiin vaihtoehdoiksi joko kuolema tai liittyminen.

Lehden haastattelemat asiantuntijat uskovat, että jos Aleppo kukistuu, Syyrian maltilliset kapinalliset kukistetaan vuoden sisällä.

Asiantuntijat ennakoivat, että jos FSA joutuu lähtemään Alepposta, osa taistelijoista ehkä tekee sopimuksen hallituksen kanssa, osa taas liittyy Islamilaisen valtion riveihin. Islamilainen valtio (Isis) vahvistuu kaiken aikaa Aleppon itäpuolisella maaseudulla. Uusimpien tietojen mukaan Isis on vallannut kuusi kylää Aleppon pohjoispuolella. Isis hallitsee nyt lähes koko Syyrian koillis- ja itäosaa.

Islamilainen valtio ja Syyrian armeija ovat vältelleet keskinäistä yhteenottoa, koska länsimaiden tukemat maltilliset kapinalliset ovat molempien yhteisiä vihollisia. Kun maltilliset on nujerrettu, odotettavissa on uudenlainen yhteenotto.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset