Broadcomin työntekijät tylysti pihalle - "Potkut Amerikan malliin"

Työntekijät saivat luottamusmies Lauri Louhivirran mukaan käskyn kerätä kamppeensa jo ennen virallista tietoa yt-neuvottelujen tuloksesta. Yhtiön johdosta kerrotaan, että työt ovat pääosin loppuneet ja yksikkö alasajetaan muutaman kuukauden kuluessa.

Kotimaa
Broadcomin toimipisteen kyltti Oulussa.
Yle

Langattomia modeemituotteita kehittävä Broadcom on jo tyhjentämässä Oulun yksikköään. Suurin osa työntekijöistä on irtisanottu alkuviikosta ja työt ovat loppuneet. Tällä hetkellä lomalla olevat työntekijät saavat lähtöpassit lomien loputtua.

– Meiltä on pysyvästi poistunut riveistä kolmisensataa työntekijää. Samalla katosi teollisuuden alan kumulatiivista tietoa muutaman miljardin edestä, kertoo Oulun yksikön ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Lauri Louhivirta.

Broadcomin Suomen maajohtaja Heikki Tenhusen mukaan yksikön alasajon ajaksi töihin jää vain muutamia kymmeniä työntekijöitä.

Tylysti kilometritehtaalle

Louhivirran mukaan irtisanomiset alkoivat tilanteessa, jossa odotettiin vielä virallista yt-neuvottelujen tulosta. Hän kertoo, että työntekijät saivat viime viikolla välittömästi neuvottelujen päättymisen jälkeen kehotuksen kerätä tavaransa ja olla valmiina poistumaan heti kun käsky käy.

– Käytännössä lopettamispäätös on tehty väärässä järjestyksessä. Katsotaan tuleeko joukkokannetta vai pääseekö jälleen yksi firma kuin koira veräjästä, Louhivirta pohtii.

Maajohtaja Hekki Tenhunen ei kommentoi mahdollista joukkokannetta.

Irtisanomiset pantiin Louhivirran mielestä toimeen tylyn tehokkaasti.

– Irtisanomiset suoritettiin Amerikan malliin, eli luovutettiin tietokoneet, avaimet ja kulkukortit, minkä jälkeen vartija saatteli työntekijät ystävällisesti ulos talosta.

Luottamusmiehen mukaan Broadcom noudattaa lakisääteistä irtisanomisaikaa, mutta työntekijöillä ei ole työvelvoitetta.

– Yhtiö tulkitsee siten, että jos työvelvoitetta ei ole, ei ole myöskään tarvetta päästä yhtiön tiloihin, Louhivirta sanoo.

Heikki Tenhusen mukaan työntekijöille ei yksinkertaisesti ollut enää tehtäviä jaettavaksi.

Tukipaketti pettymys

Irtisanotut työntekijät saavat Broadcomilta tukipaketit. Pakettien suuruutta ei paljasteta julkisuuteen, mutta Louhivirran mukaan ne ovat pienemmät kuin edelliseltä työnantajalta, Renesasilta irtisanotuilla. Broadcomilaiset siirtyivät nykyiselle työnantajalleen Renesasilta reilu vuosi sitten.

– Tukipaketti on hieman alavireinen viime vuoteen verrattuna. Paketin taso oli pettymys, sillä Broadcom on voittoa tuottava yritys toisin kuin konkurssikypsä Renesas oli, Louhivirta toteaa.

Broadcom irtisanoo Oulusta kaikkiaan lähes 450 ihmistä. Töissä Louhivirran arvion mukaan on vielä 50-100 ihmistä tuotetuessa ja teknologian siirrossa ulkomaille.

Muokkaus: Lisätty Broadcomin maajohtajan Heikki Tenhusen kommentit.