Kaukajärvestä sukelletaan jälleen romua – "Sitä on loppumattomana jonona pohjassa"

Sukeltajat nostivat viime kesänä säkkikaupalla rikkinäisiä pulloja, metalliromua, pyöränrunkoja, ongenkoukkuja ja muuta roinaa pirkanmaalaisen Kaukajärven pohjasta. Keskiviikkona sukeltajat haravoivat jälleen järveä.

Kotimaa
Järven pohjasta nostettuja romuja siirtolavalla.
Sanna Hautamäki / Pelastakaa Kaukajärvi ry

Kaukajärvi sijaitsee suurimmaksi osaksi Tampereella, mutta osa siitä ulottuu Kangasalan puolelle. Järven puhtaudesta ja tulevaisuudesta ovat huolissaan sekä Pelastakaa Kaukajärvi -yhdistys että sukeltajat.

Toistaiseksi järvi on säilyttänyt maineensa erinomaisena sukelluskohteena ja sellaisena se halutaan säilyttää jatkossakin.

Viime vuonna peräti 70 sukeltajaa ja roskien kerääjää nostivat ensimmäisen kerran järven pohjasta tolkuttomat määrät roinaa. Roskat rehevöittävät järveä, mutta ovat myös onnettomuusriski esimerkiksi uimareille.

Keskiviikkona sukeltajat ja roskienkerääjät suuntaavat taas järvelle.

Välinpitämättömyys on surullista

Roskaa riittää varmasti myös tämän vuoden sukellusoperaatiossa. Roju ei näytä loppuvan keräämällä.

Sanna Hautamäki Pelastakaa Kaukajärvi -yhdistyksestä kertoo, että aina veneillessä hän kerää roskat pois, jos näkee niitä järven pohjassa. Eräänä päivänä järvestä veneeseen nousi muun muassa kasa pulloja, tölkkejä, margariinipurkki ja saippua-astia.

Onhan se aina surullista tajuta ihmisten välinpitämättömyys hienoa luontoa kohtaan.

Sanna Hautamäki

– Onhan se aina surullista tajuta ihmisten välinpitämättömyys hienoa luontoa kohtaan.

On jokaisen oma valinta onko roskaaja vai ei. Hautamäki on päättänyt myös siivota muiden jälkiä. Se on hänen tapansa vaikuttaa.

– Toivottavasti ihmiset heräisivät huomaamaan, että enää ei roskattaisi ja että muiden roskat voidaan nostaa ja kerätä pois.

Roskia loputtomana jonona

Aino Oura sukellusseura ScubaDosta oli sukeltamassa rojua Kaukajärven pohjasta jo viime vuonna. Hän on mukana myös tänä vuonna.

– Se hämmentää kuinka hirveän paljon roskaa on. Kun sitä lähtee oikein etsimällä etsimään ja nostamaan, niin ei pohjassa kauhean paljon tarvitse edes liikkua. Poimit yhden roskan sieltä, menet vähän matkaa eteenpäin ja heti on seuraava odottamassa. Sitä on ihan loppumattomana jonona tuolla pohjassa!

Keskiviikkona Kaukajärvestä kerää roskia ja roinaa sukeltajia viidestä seurasta. Mukana on myös vapaasukeltajia. Operaatio alkaa kello 17.30. Mukaan mahtuu lisääkin sukeltajia, mutta myös veneilijöitä ja muita talkoolaisia vastaanottamaan rojuja.