1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Parittelu antaa muurahaisille siivet – ryhmäseksi korkealla takaa lisääntymisen

Aurinkoisena päivänä puutarhatuolissa istuskeleva havahtuu ropinaan, kun aurinkovarjolle lentävät lentomuurahaiset saavat aikaan paritteluruuhkan. Koiraat kerääntyvät korkealle paikalle, esimerkiksi auton tai päivävarjon päälle. Sitten naaraat lentelevät siihen samaan porukkaan ja siellä on tälläiset ryhmäbileet, kuvailee hyönteistutkija Martti Raekunnas.

Kuva: Eemeli Peltonen / Vastavalo

Muurahaiset ovat lisääntymispuuhissa silloin, kun niillä on siivet. Siivet saaneiden muurahaisten joukossa on sekä naaras- että koirasmuurahaisia eli kuhnureita.

– Se on ilmeisesti varman päälle. Kun on paljon porukkaa, niin onnistuu nämä pariutumiset, pohtii hyönteistutkija Martti Raekunnas.

Eri muurahaislajit lentelevät eri aikoihin

Muurahaislajeja on Pohjoismaissa yli kahdeksankymmentä ja Suomessakin kolmisenkymmentä. Ensimmäiset koiraat ovat parittelulennoillaan jo toukokuussa ja usein kesäkuussa näkee siivekkäitä kekomuurahaisia, mitä niitäkin on monia lajeja.

– Lentomuurahaiset lähtevät liikkeelle pitkin kesää, vaikka usein huomaamme juuri elokuun parvet parhaiten, sanoo Raekunnas. Muurahaisten lisääntymisaika on porrastettu sillä tavalla ovelasti, että eri muurahaislajit eivät sotkeudu keskenään.

Lentomuurahaiset lähtevät liikkeelle pitkin kesää, vaikka usein huomaamme juuri elokuun parvet parhaiten

Martti Raekunnas

Lentomuurahaiset tarvitsevät liikkeellelähtöönsä sopivan sään.

– Tarvitsee olla lämmin ilma ja tietty ilmankosteus. Se on tietty hetki ja silloin ne lähtee kaikki, mitkä siinä pesässä on liikenteessä, tietää Raekunnas.

Yksi parveilu kestää muutaman päivän ja sadeilma yleensä katkaisee lentomuurahaisten parveilun.

– Varsinkin kaatosade estää täysin lentämisen, sanoo Raekunnas.

Hieno ruokasuola karkottaa muurahaiset

Mustat muurahaiset pesivät maassa, esimerkiksi laattojen saumoissa. Jos haluaa estää muurahaisten lennon, se on tehtävä ennen siipeilyä.

Myrkytön vaihtoehto on Raekunnaksen mukaan ruokasuola, jota on siroteltava muurahaisten pesäyhdyskunnan kohdalle rakennuksen reunaan tai puutarhalaattojen saumaan.

– Sirottelee runsaasti ohutta ruokasuolaa pesäkäytävän aukoille. Sillä tavalla, että se on ihan valkoisena. Se ei ole ympäristömyrkky vaan jostain syystä ne kaikkoavat ennen sitä parveilua. Kyllä sillä minun rappuni pielestä hävisivät muurahaiset, Raekunnas vakuuttaa.