1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Venäjän rekkasaattue lähestyy Ukrainan rajaa – Ukraina: kyyninen provokaatio

Venäjän ja Ukrainan rajalla on odotettavissa kireä tilanne, kun venäläisten avustusrekkojen saattue pääsee perille. Ukraina ei aio sallia saattueelle rajanylitystä.

Avustussaattue.

Venäläisten avustusrekkojen saattueen odotetaan saapuvan Ukrainan rajalle tänä iltana. Saattue tuo Venäjän mukaan avustustarvikkeita Ukrainan konfliktin siviiliuhreille.

280 rekan saattue on ohittanut Voronežin kaupungin ja se suuntaa Ukrainan rajalle, mistä matka jatkuisi edelleen kohti Harkovaa. Rekoissa sanotaan olevan avustustarvikkeita, kuten lääketarpeita, lastenruokaa, makuupusseja ja sähkögeneraattoreita.

Ukrainan johto suhtautuu venäläisten avustusyritykseen äärimmäisen epäluuloisesti. Venäläisrekkoja ei aiota päästää Ukrainan maaperälle.

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk ilmaisi ajatuksensa venäläisten toiminnasta hallituksen kokouksessa.

- Venäläisten kyynisyydellä ei ole rajoja. Ensin he lähettävät tankkeja, Grad-ohjuksia ja roistoja, jotka ampuvat ukrainalaisia, ja sitten he lähettävät vettä ja suolaa, Jatsenjuk puuskahti.

Ukrainan sisäministeri ilmoitti Facebook-viestissään, ettei rekkoja päästetä rajan yli Harkovan alueelle. Hänen mielestään kyseessä on Venäjän "kyyninen provokaatio".

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan sanoo, että Ukrainan viranomaiset voisivat rajalla tarkastaa rekkojen lastin, minkä jälkeen rekat jatkaisivat matkaa ukrainalaisten ja Kansainvälisen Punaisen ristin valvonnassa. Ukrainan mukaan asiasta ei ole sovittu ja keskustelut Punaisen ristin kanssa ovat yhä kesken.