Älä viskaa mätäneviä omenoita puutarhakompostiin

Löyhkäävä tai liian lähelle tontin rajaa sijoiteltu komposti voi kiristää naapureiden välejä. Kasvukauden loppupuolella houkutus heittää puutarhajätekompostiin huonoksi menneitä pihan antimia voi olla suuri, mutta tässäkin kannattaa muistaa yksi sääntö.

luonto
Muumio-omena maassa.
Hanna Lumme / Yle

– Minkä voisi laittaa suuhun, sitä ei saa avokompostiin pistää, Lahden ympäristönsuojelutarkastaja Sanna Ukkola vastaa kysymykseen, mitä omalla pihalla kesällä kasvaneille ja pikkuhiljaa nahistuville kasveille voi tehdä.

Tähän aikaan vuodesta kotipuutarhoista alkaa syntyä kasviperäistä jätettä. Kasvimaalla hetki sitten kukoistaneet herneenvarret alkavat nahistua ja omenapuut keventävät taakkaansa pudottelemalla syömäkelpoisia ja jo huonoksi menneitä hedelmiä.

Puiden lehtiäkin alkaa tippua haravoitavaksi. Puutarhajätteen voi hyötykäyttää omalla pihalla kompostoimalla.

Kompostoinnissa on kuitenkin muutamia perussääntöjä. Ensimmäiseksi kannattaa perehtyä kuntakohtaisiin jätehuoltomääräyksiin. Ne kertovat, miten kiinteistöt voivat järjestää jätehuoltonsa ja mihin kompostin tai kompostorin saa laittaa.

Ainoastaan puutarhajätettä saa kompostoida avonaisessa, esimerkiksi laudoista rakennetussa kehikossa. Elintarvikejätettä puolestaan kompostoidaan umpinaisessa kompostorissa.

Ruokajäte kiehtoo haittaeläimiä

Päijät-Hämeen Ympäristöterveyskeskuksen johtaja Pentti Lampi muistuttaa, että yleensä kompostoria ei saa sijoittaa viittätoista metriä lähemmäksi kaivoa tai vesialuetta eikä viittä metriä lähemmäksi naapurin rajaa – paitsi, jos naapurin kanssa on sovittu toisin.

Minkä voisi laittaa suuhun, sitä ei saa avokompostiin pistää.

Sanna Ukkola

Laittomista avokomposteista tulee ilmoituksia kunnan valvoville viranomaisille silloin tällöin.

– Maalla ihmetellään, että joku laittaa ruokajätteensä avokompostiin. Se on kiellettyä. Tai sitten tehdään komposteja liian lähelle naapurin aitaa, ympäristöneuvoja Eila Hellman Lahdesta kertaa tyypillisiä yhteydenoton aiheita.

Eripuraa voi aiheuttaa myös se, jos kompostista tulee hajuja. Haiseva komposti ei toimi.

Kompostoi ja säästä rahaa

Kesän jälkeen kotipuutarhoista tulee runsaasti jätettä. Ympäristönsuojelutarkastaja Sanna Ukkola listaa, että esimerkiksi porkkanasta naatit voi laittaa avokompostiin, huonoksi menneitä porkkanoita ei. Lehdet, heinät ja naatit kuuluvat puutarhajätekompostiin.

– On hyvä, jos siinäon kehikkoa ympärillä ja kansi tai pressu päällä. Se auttaa kompostointiprosessia. Talousjätekompostissa taas pitää olla seinät, katto sekä pohja, ja sen tulee olla jyrsijäsuojattu.

Maalla ihmetellään, että joku laittaa ruokajätteensä avokompostiin. Se on kiellettyä.

Eila Hellman

Päijät-Hämeen jätehuollosta muistutetaan, että avokompostiin ei siksikään kannata heittää vaikkapa mätäneviä omenoita, että ne saattavat houkutella haittaeläimiä kuten myyriä, rottia tai mehiläisiä.

Pilaantuneet, maahan pudonneet ja muumioituneet omenat voi viedä haravointijätteen mukana kaatopaikalle.

Kompostin perustamista kannattaa kuitenkin harkita. Ympäristöneuvoja Eila Hellmanin mukaan niin voi myös saada säästöjä.

– Omakotitalossa kannattaa kompostoida. Saa hyvää multaa. Lisäksi sekajätteen tyhjennysväliä voi tällöin pidentää. Jos biojäte menee sekajätteeseen, tyhjennysväli on lyhyt, ja se tulee kalliiksi.