1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Luovilla aloilla työskentelevien määrä kasvaa, rahat vähenevät

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tänään neuvotellut kulttuurin osuudesta valtion vuoden 2015 talousarviossa. Selvää on toistaiseksi ainoastaan se, että säästötalkoot ovat päällä joka puolella.

politiikka
Lappeenrannan kaupunginorkesteri
Yle

Kulttuurin toimialan osuus työllisistä on jo noin neljä prosenttia. Kun vuonna 2012 kulttuurialoilla työskenteli vajaat 82 000 ihmistä, ensi vuonna määrän arvioidaan nousseen kolmella tuhannella ja olisi silloin 85 000.

Kulttuuriministeri Pia Viitasen avustaja, valtiosihteeri Kari Anttila pitää luovien alojen työllisyyden kasvua pelkästään hyvänä suuntauksena.

Pia Viitanen
Lehtikuva

Luovien alojen tuottavuuteen tulevaisuudessakin riittää uskoa siitäkin huolimatta, että tällä hetkellä kulttuurialan tutkinnon suorittaneiden työttömyys on suurempaa kuin koulutetun työvoiman työttömyys keskimäärin.

Veikkausvoittovaroilla lisää työpaikkoja?

Ministeriö pyrkii paikkaamaan ensi vuonna kulttuurialojen budjettisäästöiksi ehdotettua noin viiden miljoonan euron aukkoa veikkausvoittovaroista. Veikkauksen jakamattomista noin 10 miljoonasta eurosta 4,3 miljoonaa esitetään suunnattavaksi säästöistä kärsiville teattereille, orkestereille ja museoille työllisyysperusteisesti.

Henkilöstökulut ovat useimmissa laitoksissa suurin menoerä. Veikkausrahoista saattaakin olla iloa ensi vuonna ainakin museoille ja ehkä orkestereille, joiden työpaikat ovat olleet vaarassa.

Kansallisteatterin tuotantojohtajaa Päivi Isosaarta rahojen kohdentaminen työllisyysperusteisesti ei miellytä. Teatteri on säästöpaineissa pystynyt pitämään esitysten määrän ennallaan ja pitää myös jatkossa - henkilökuntavähennyksillä.

Vierailijoita ja tuntisopimuksilla työskenteleviä tilapäistyöntekijöitä käytetään nyt puolta vähemmän aikaisempaan verrattuna. Kaikki on jo jatkossa suunniteltu tehtäväksi entistä taloudellisemmin ja vähemmällä väellä, Isosaari toteaa.

Kansallisoopperan esitysten määrä vähenee selvästi

Suomen Kansallisoopperassa rahoituksen vähenemiseen on myös reagoitu. Paljon työllistävä taiteen ala on puolestaan päätynyt vähentämään esitysten määrää.

Vuonna 2012 Kansallisooppera tuotti 429 esitystä, viime vuonna 444. Ensi vuonna esityksiä on suunniteltu olevan 327.

- Jonkin verran me olemme joutuneet vähentämään oopperan esityksiä. Baletin kustannusrakenne on toisenlainen, kun sitä tehdään omalla henkilökunnalla. Se ei vie niin paljon kustannuksia, Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen toteaa.

Esitys elokuva-alan tuotantotukien muuttamiseksi verollisiksi ei saa ministeriöstä tukea. Ministeri Viitasen avustajan mukaan ministeri vastustaa juuri paljon työllistävän elokuva-alan tilanteen heikentämistä.

Kiistaa kirjastoista

Erityistä kissan hännän vetoa OKM:n ja VM.n välillä käydään rakentamisen suhteen. OKM:n esityksessä vuosille 2015-2017 kulttuurirakentamiseen varataan 4,5 miljoonaa euroa. VM.n esityksessä kirjastorakentamisen kohdalle vuonna 2015 on budjettiin merkitty pyöreä nolla.

Lappeenrannan Iso Kristiinan työmaa-aluetta.
Vilma Hannén / Yle

Tätä perustellaan VM:ssä valtiosihteeri Anttilan mukaan rakentamiskustannusten kattamisella mahdollisilla kuntien valtionosuuksilla. Nämä eivät kuitenkaan yleensä ole korvamerkittyä rahaa.

Kulttuurin osalta tämänkertaiset budjettineuvottelut ovat todelliset pätkätöiden ylläpitämiseen tähtäävät pätkäneuvottelut. Päätökset koskevat vain nykyistä hallituskautta. Seuraavat eduskuntavaalit ovat jo ensi keväänä.

Lue seuraavaksi