Veteliläisten unelmissa oikea järvi

Vetelin Haapajärvellä on vuosikymmeniä kärsitty olemattomasta järvestä. Toisaalta vettä on kyllä riittänyt pelloille asti tulvan aikaan. Haapajärven kunnostusta on puuhattu nelisenkymmentä vuotta. Nyt hanke saattaa toteutua jos vain talkoohenkeä löytyy.

Veteli
Kuvassa rantaa ja järvimaisemaa
Ely-keskus

Ely-keskus toivoo Vetelin Haapajärven alueen maanomistajia mukaan järven kunnostushankkeeseen. Asukkaiden vastuulle jäisivät ylläpitotyöt, esimerkiksi kasvullisuuden niittäminen. Suomen mittakaavassa harvinaista vesioikeudellista yhteisöä ollaan perustamassa paikkakunnalla torstaina 14.8.

Ely-keskus arvioi, että itse kunnostustyöt maksavat noin kaksi miljoonaa euroa. Rahoilla rakennetaan viljelysalueita suojaavia penkereitä sekä kuivatuksen vaatimia pumppaamoita. Niillä myös korvataan hankkeesta maanomistajille aiheutuvia haittoja. Niitä syntyy, kun penkereiden ja pumppaamoiden alle jää maa-alueita.

Alueella nostetaan alivedenpintaa metrillä, mikä synnyttää pohjoispäähän oikean järven. Jos hanke toteutuu, alueen eteläpäähän syntyy riistakosteikko, jossa on saaria, väyliä ja syvänteitä.

Vetelin Haapajärven alueella on haaveiltu kunnostustöistä jo pitkään ja aloitteen niistä ovatkin aikanaan tehneet asukkaat. Aiemmat parannushankkeet ovat kariutuneet muun muassa erimielisyyksiin. Nyt maanomistajien myötämieli on yritetty taata kyselyllä: eri vaihtoehdoista valittiin se, jota suurin osa maanomistajista kannatti.

Haapajärven kunnostus pääsee alulle, jos vesioikeudellinen yhteisö saadaan syntymään. Sitten liikkeelle lähtee luparuljanssi. Ilman valituskierroksia alueella päästään töiden kimppuun aikaisintaan 2016.

Ely-keskuksen mukaan osa ongelmista johtuu valtion aikanaan rakentaman Patanan tekojärven säännöstelystä. Jos kunnostustyöt saadaan tehtyä, myös Patanan tekoijärven säännöstely helpottuu.