Pane hintapyyntö kohdalleen, sanoo kiinteistönvälittäjä

Jos asunto ei mene kaupaksi, kiinteistönvälittäjä neuvoo tarkastelemaan hintaa ja muistamaan, että myyntihinta ei ole toteutunut hinta. Jos alueella on ennestään liuta koteja myynnissä, yhdelle uudelle ylihintaiselle ei hevin löydy ostajaa. Kiinteistönvälittäjät arvioivat, että syksyllä kaupanteko joko jatkuu jahkaavana tai piristyy aavistuksen.

talous
Tyhjä asunto.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Asuntokauppa takkuaa monesta syystä, mutta yksi niistä on myyjän itsensä aiheuttama. Kiinteistövälittäjien mukaan ihmiset sortuvat herkästi ylettömään toiveikkuuteen kaupatessaan omaa kotiaan.

– Myyjä katsoo vanhoja hintatilastoja ja lisää siihen omat toiveensa päälle; miettii, että naapurustosta myytiin kaksi vuotta sitten tällainen, joskin vähän huonompi, tällä hinnalla, kuvailee Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen hinnanmuodostumisen prosessia.

Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki on samalla kannalla. Kaupanteko on aikamoinen haaste kiinteistönvälittäjälle, jos alueella on ennestäänkin paljon asuntoja myynnissä ja vielä tulee pari samankaltaista löperösti hinnoiteltua lisää.

Kiinteistönvälittäjä - tai kuka tahansa - myy helposti yksiön tai kaksion pääkaupunkiseudulta, Tampereelta, Jyväskylästä ja Turustakin - etenkin nyt, kun STX-telakan päätökseen saatu kauppa kirkastaa kaupungin näkymiä. Sen sijaan muuttotappiokuntien huonokuntoiset omakotitalot sekä alueellisesti katsottuna kalliit kohteet ovat erityisen vaikeita saada kaupaksi.

OP-Kiinteistökeskuksen kiinteistönvälitysjohtaja Kenneth Sandberg sanoo, että pääkaupunkiseudulla 400 000 - 500 000 euron hintainen asunto on kallis, ja muualla Suomessa puolet tästä on jo kova hinta.

OPKK:ssa omakotitalojen myyntiajat ovat kivunneet keskimäärin 120 vuorokauteen eli 2 - 3 viikkoa normaalia pidemmiksi. Osakehuoneisto myydään keskimäärin 68 vuorokaudessa. Tässä on viivettä viikon verran. Huoneistokeskus ja Kiinteistömaailma sanovat, ettei myyntiajoissa ole tapahtunut merkittävää muutosta.

Huoneistokeskuksen Asteljoki huomauttaa, että Suomessa on lukuisia osa-asuntomarkkinoita, saman kaupungin sisälläkin, siksi markkinat menevät moneen suuntaan.

Lainanhakijoita on liikkeellä, mutta ostopäätös junnaa kiven takana

Huoneistokeskus arvioi, että asuntokaupassa näkyy orastavaa piristymistä syys-lokakuussa.

Toiveikkuus perustuu toimitusjohtaja Antti Asteljoen mukaan siihen, että pankeista on haettu vilkkaasti asuntolainoja. Yleensä tämä näkyy kaupankäynnissä parin, kolmen kuukauden päästä, Asteljoki sanoo.

Tosin lainan hakeminen ei vielä tarkoita sitä, että raha myös nostetaan, ja asuntoluottoihin erikoistunut Hypoteekkiyhdistys korostaakin, että Suomen pankin tilastojen mukaan uusien asuntolainojen nostaminen on tänä vuonna hidastunut jotakuinkin finanssikriisin mustan vuoden 2009 tasolle.

Huoneistokeskuksen lailla Kiinteistömaailmakin uskaltaa olla varovaisen toiveikas: kiinteistönvälityksen näköpiirissä voi olla pieni virkistyminen, mutta ei suuri hyppäys.

Toimitusjohtajansa mukaan Kiinteistömaailman kesä on sujunut hyvin.

– Vaikeina aikoina vahvat brändit vetävät asiakkaita puoleensa, Hämäläinen huomauttaa.

OP-Kiinteistökeskus ei täysin yhdy optimismiin vaan arvelee, että kesän rauhallinen tahti jatkuu syksyllä, koska niin paljon on kiinni yleisestä taloustilanteesta.

– Euroopasta pitäisi jo saada lohdullisia taloustietoja, toteaa kiinteistönvälitysjohtaja Kenneth Sandberg.

Suomen pankeilla ei ole hätäpäivää - ja niiden kanssa voi neuvotellakin

OPKK:n Sandberg kiittelee alhaista korkotasoa ja pankkien joustavuutta, jotka hänen mukaansa suorastaan pitävät asuntomarkkinoita käynnissä.

– Suomessa pankeilla ei ole mitään hätää, ja lainan maksuehdoista ja lyhennysvapaista voidaan neuvotella. Tämä pelastaa tilanteen.

Myös Kiinteistömaailman Hämäläinen on sitä mieltä, että pankit hoitavat hyvin tehtävänsä. Ne toimivat lainanhakijan neuvonantajina ja ottavat tämän koko taloustilanteen huomioon. Sekin on terve merkki, että lainaa ei aina saa.

– Liian suuren riskin hakijat karsitaan pois, Hämäläinen sanoo.

Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna katsoo, että pankit ovat asuntorahoituksessaan vain palanneet kultaiselle keskitielle olosuhteiden pakosta eli tiukentuneiden vakavaraisuusmääräysten myötä. Työllisyysnäkymät ja maksukyky punnitaan tarkasti, ja varmaa on se, että pankit vaativat vanhan asunnon myyntiä ennen uuden ostoa, Pauna summaa.

– Kilpailu hyvistä velallisista kovenee, ja lainamarginaali levenee.

Toimitusjohtaja Pauna näkee Suomen asuntomarkkinoilla yhden erinomaisen terveen merkin: sekä talojen että osakeyhtiöiden korjausrakentaminen on ollut 1,5 vuotta kasvussa, mikä on omiaan sujuvoittamaan kaupantekoa huomattavasti.