Leväluhdan vainajien arvoitus säilyy

Leväluhdan kalmistoon haudattujen vainajien alkuperä säilyy yhä mysteerinä Isossakyrössä. Joukko Helsingin yliopiston arkeologeja ja tutkijoita työskenteli kesän aikana uhrilähteen läheisyydessä etsien merkkejä rautakauteen sijoittuvista asutuspaikoista, mutta ne jäivät löytämättä - ainakin tällä erää.

kulttuuri
Leväluhdan kalmisto Isossakyrössä.
Pasi Takkunen / Yle

Leväluhdan kalmiston läheisyydessä työskenteli kesän aikana joukko Helsingin yliopiston tutkijoita ja arkeologeja. Isossakyrössä sijaitseva Leväluhdan kalmisto kiinnostaa uhrimäärän vuoksi.

– Leväluhdan kalmistossa arvellaan olevan noin sata vainajaa, mutta koska pellosta on löydetty vieläkin joitakin kallonpalasia, on luku varmasti suurempi, arvelee kenttätöitä johtanut arkeologi Santeri Vanhanen Helsingin yliopistosta.

Tutkijaryhmän tarkoitus oli etsiä kalmiston läheisyydestä rautakauteen sijoittuvia asutuspaikkoja.

Uhrilähteen vieressä ei ole asuttu.

Arkeologi Santeri Vanhanen

– Se vähän turhauttaa, että emme onnistuneet löytämään asuinpaikkoja, vaikka niitä onkin aina vaikeampi löytää kuin hautapaikkoja tai kalmistoja. Kiinnostava tulos on kuitenkin kesän tutkimuksissa se, ettei tässä (Leväluhdan) uhrilähteen vieressä ole asuttu, Vanhanen kertoo ja arvioi, että rautakauden asuinpaikkoja voi olla nykyisen asutuksen alla.

Leväluhta kiinnostaa maailmallakin

Leväluhdan kalmisto kiinnostaa myös muualla. Santeri Vanhanen on lähdössä seuraavaksi Turkkiin esittelemään kesän aikana tehtyjä tutkimuksia.

– Leväluhdassa kiehtoo se, että vainajien luut ovat säilyneet niin hyvin, eikä esimerkiksi Suomesta tunneta yhtään paikkaa, jossa olisi noin monta vainajaa etenkään rautakauden ajalta. Uudempia löytöjä on toki. Toisaalta sekin kiinnostaa, miksi vainajat on haudattu juuri tähän, tai uhrattu, Vanhanen miettii.

Vainajista tiedetään kuitenkin jonkin verran. Vainajien luiden joukosta on löydetty muun muassa arvoesineitä, mikä paljastaa Vanhasen mukaan ainakin sen, ettei kyse ole esimerkiksi orjista.

– Paljon on vielä kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia. Kenttätöihin palaamisesta Leväluhdan alueelle ei ole vielä tietoa, mutta toivottavasti saamme kuitenkin julkaistua lisää tutkimustuloksia heti ensi vuoden puolella, Vanhanen kertoo.