1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Apulaisvaltakunnansyyttäjä: Esitutkinta Levin hissijupakasta jatkuu

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on määrännyt, että esitutkintaa jatketaan Kittilän Levitunturin hissihankintaa koskevassa jupakassa. Lapin kihlakunnansyyttäjä määräsi viime keväänä esitutkinnan lopetettavaksi.

Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Kihlakunnansyyttäjän päätös perustui osittain sen hetkiseen arvioon näytön riittävyydestä ja osittain tulkintaan virallisen syyttäjän syyteoikeudesta sen jälkeen, kun asianomistaja oli perunut rangaistusvaatimuksensa.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä kumosi kihlakunnansyyttäjän päätökset ja määräsi esitutkintaa jatkettavaksi. Jutun syyttäjäksi on määrätty kihlakunnansyyttäjä Sari Törmi Oulun syyttäjänvirastosta.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä totesi, että esitutkinnan tarkoituksena on esitutkintalain mukaan selvittää rikos, sen teko-olosuhteet ja erinäiset muut seikat sekä kerätä ja dokumentoida näyttö tarvittavassa laajuudessa. Esitutkintaa ei tulisi näytön puuttumiseen perustuvalla rajoittamispäätöksellä lopettaa kuin erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa. Ratkaisua harkittaessa merkitystä on myös rikosepäilyn laadulla ja asian selvittämisen tärkeydellä.

Yleinen etu edellyttää tutkimista

Apulaisvaltakunnansyyttäjä otti asian ratkaistavakseen, kun valtakunnansyyttäjänvirastoon tehtiin kantelu. Apulaisvaltakunnansyyttäjän mukaan yleinen etu edellyttää asian tutkimista, koska se liittyy kokonaisuuteen, jossa on useita rikosepäilyjä.

Kittilän kunta, Levin Matkailukeskus Oy ja Oy Levi Ski Resort Ltd tekivät viime joulukuussa tutkintapyynnöt asiasta. Tutkintapyynnöissä haluttiin selvittää, oliko Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtaja Jouni Palosaari syyllistynyt rikoksiin yhtiön hissihankinnassa. Asiaa tutkittiin rikosnimikkeillä luottamusaseman väärinkäyttö, törkeän petoksen yritys, lahjuksen ottaminen elinkeinotoiminnassa ja yrityssalaisuuden rikkominen.