1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Savonlinnan synnytysosaston lakkaaminen hirvittää äitejä

Synnytysosaston lakkauttaminen herättää keskustelua puolesta ja vastaan Savonlinnassa. Lakkauttaminen voi osalle perheistä tuoda haasteita käytännön asioiden järjestämisessä, kun synnytyksen aika lähestyy.

Nuorien äitien Kaisa Kanniaisen ja Laura Kälviäisen mielestä Savonlinnan Keskussairaalan synnytysosaston lakkauttaminen ja siirtyminen Mikkeliin voi olla parhain vaihtoehto turvattujen synnytysten kannalta. Kuva: Yle / Johanna Hämäläinen

Savonlinnalaiset nuoret äidit Laura Kälviäinen ja Kaisa Kanniainen ovat molemmat synnyttäneet lapsensa Savonlinnan Keskussairaalassa. Laura Kälviäisen mielestä osaston lakkautus olisi surullista, mutta mahdollisesti myös parhain vaihtoehto.

– Minun mielestäni äitien ja lasten turvallisuus pitää olla kaiken päätöksenteon lähtökohta. Jos ei sitä tällä nykyisellä lääkäritilanteella voida taata, niin sitten on parempi, että synnytetään jossain muualla, Kälviäinen sanoo.

– Mikä on se syy, että täällä ei ole tarpeeksi synnytyslääkäreitä? Koska siitä se viime kädessä kai on kyse, että epäillään, miksi äidit ja lapset eivät olisi turvassa.

– Kyllä minua ainakin harmittaa, jos ei saada synnyttää enää Savonlinnassa. Täällä on kuitenkin todella hyvä synnyttää. On sellainen pieni osasto, jossa saa kätilöiltä apua ja paljon tukea. Vähän jännittää, että saako sitä esimerkiksi Mikkelissä. Jos siellä on jo Mikkelin äidit, ja sitten sinne heitetään vielä Savonlinnan äidit. Onko siellä sitten yhtä hyvä hoito, ja saadaanko me tarpeeksi tukea siellä, mietiskelee Kanniainen.

Muutos tuo mukanaan epävarmuutta

Laura Kälviäisen mukaan ajatus siitä, että synnytykseen mennessä istuisi pitkän matkan pienessä autossa, ei tunnu mukavalta. Hän haluaisi tarkempaa seurantaa odottaville äideille, ettei tulisi äkkitilanteita ja hätäsynnytyksiä, jos apu olisi kauempana.

– Kyllä minä peräänkuuluttaisin raskaudenaikaista seurantaa ja riskien kartoittamista. Synnytyksen suunnittelua vaaditaan ja tarvitaan mielestäni enemmän, jos synnytykset ovat muualla kuin täällä, hän sanoo.

Kaisa Kanniaisen mielestä muutos toisi todella paljon epävarmuutta, jos esimerkiksi tulisi äkkilähtö synnytykseen. Toiset lapset täytyisi huolehtia nopeasti hoitoon. Hänellä ensimmäinen synnytys oli helpompi kaikkien järjestelyiden kanssa, jolloin pidempi matkakaan ei tuntunut pahalta.

– Itse olen synnyttänyt ensimmäisen lapsen Kajaanissa, ja minulla oli sata kilometriä matkaa sairaalaan. Se hoitui ihan hyvin siellä sadankin kilometrin päässä, hän kertoo.

Oman lapsen turvallisuus tärkeintä

– Ei se periaatteessa niin vaikuta, että jos me kolmas lapsi halutaan, niin kyllä se synnytetään missä vaan. Mutta joutuu sitä aina miettimään, Kanniainen sanoo.

Kälviäinen mainitsee, että heidän perheeseen ei vaikuta se, mihin sairaalaan täytyy mennä.

– Oman lapsen turvallinen synnytys on minulle niin tärkeää, että se on loppupelissä se ja sama missä synnytän, jos vaan voin olla varma siitä, että jos se lapsi tarvitsee apua, niin lääkäri on siellä paikalla sen avun antamassa, Kälviäinen sanoo.

Pienen yksikön etuja Savonlinnassa

Kokemukset Savonlinnassa synnyttämisessä ovat molemmilla olleet erittäin positiivisia. Kanniainen pelkää, että Mikkeliin mahdollisesti siirryttäessä vaihtuu Savonlinnan osaston oma rauha suuren klinikan kiireeseen ja täysiin huoneisiin.

– Kaikki kätilöt ovat olleet aivan ihania. Harmittaa kyllä sitten, jos ei saada synnyttää täällä enää. Jos lähdetään Mikkeliin, niin en haluaisi että me savonlinnalaiset olisimme sitten käytävillä, hän sanoo.

– Pienen yksikön etuja, jossa ei ole missään vaiheessa tullut sellainen olo, että olisi kiire tai että pitäisi synnytystä vauhdittaa, Kälviäinen suitsuttaa Savonlinnan synnytysosastoa.