1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Longinoja kuhisee elämää – taimenen poikasia ennätysmäärin

Helsingin Longinojalta on jälleen tavattu ennätysmäärin purossa syntyneitä taimenen poikasia. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen sähkökoekalastuksissa on havaittu kalanpoikasia lähes yhtä paljon kuin viime vuonna, jolloin aikaisemmat ennätykset rikkoutuivat. Pitkään jatkuneet helteetkään eivät ole heikentäneet kalojen elinympäristöä Longinojalla.

Kuva: Markus Penttinen

Taimenen luontainen lisääntyminen sivuaa jälleen ennätyksiä Vantaanjoen sivupurolla, Helsingin Longinojalla.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tällä viikolla tekemissä sähkökoekalastuksissa on tavattu taimenen poikasia lähes yhtä paljon kuin viime vuonna, vaikka viralliset tulokset eivät olekaan vielä valmistuneet.

– Ensivaikutelma on todella ilahtunut ja positiivinen, että kalaa oli todella paljon näköpiirissä. Siitä pystyy jo päättelemään, että kun tulokset on lopullisesti laskettu, niin ennätyksiä sivutaan taas, kertoo RKTL:n tutkija Ari Saura.

Longinojan menestykseen poikastuotannossa ovat vaikuttaneet huomattavasti viime vuosien kunnostustoimet, joita on tehty muun muassa vapaaehtoisvoimin.

Ensivaikutelma on todella ilahtunut ja positiivinen, että kalaa oli todella paljon näköpiirissä.

Ari Saura

Pitkään jatkunut hellekään ei ole vaikuttanut Longinojalla kalojen oloihin.

– Taimenella tulee lämpötilaraja vastaan, jos hyvin pitkään ollaan yli kahdenkymmenen asteen. Silloin alkaa olla hyvin tiukkaa sen elämän kanssa. Longinoja on silti lähdevaikutteinen puro, joten siellä pysyy vesi viileänä helteisinäkin päivinä. Siinä mielessä se on ihanteellinen puro veden lämpötilankin suhteen taimenille, Saura lopettaa.