Paimion sairaalan turistikierrokset joutuivat väistymään kuntoutustoiminnan tieltä

Alvar Aallon suunnitteleman Paimion sairaalan perinteisiä, kaikille avoimia turistikierroksia ei ole tänä kesänä järjestetty. Syynä on tiloissa huhtikuussa alkanut MLL:n lasten ja nuorten kuntoutustoiminta, joka on rajoittanut pääsyä osaan tiloista. Tällä hetkellä sairaalaan pääsee tutustumaan vain tilauksesta.

Kotimaa
Alvar Aallon suunnittelemaa Paimion parantolaa  pidetään yhtenä hänen varhaisen funktionalistisen kautensa päätyönä.
Paimion parantolan sisäänkäynti.Jussi Kallioinen / Yle

Paimion sairaalassa jo vuosien ajan järjestetyt kesäajan avoimet turistikierrokset ovat joutuneet tänä kesänä väistymään kuntoutustoiminnan tieltä.

Huhtikuussa Paimion sairaalassa aloitti toimintansa Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten ja nuorten kuntoutussäätiö, joka on vuokrannut tilat Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä.

Potilaiden yksityisyys rajoittaa pääsyä osaan tiloista

Potilaiden yksityisyyssuojasta johtuen pääsyä osaan sairaalan tiloista on jouduttu rajoittamaan, joten jokapäiväiset turistikierrokset eivät ole enää olleet mahdollisia.

– Ruokasali, kirjasto ja luentosali on vuokrattu käyttöömme hoitotiloiksi. Siksi niissä on rajoitus, MLL:n lasten ja nuorten kuntoutussäätiön johtaja Seppo Ristilehto sanoo.

Ristilehto muistuttaa, että he eivät ole kieltäneet turistikierrosten järjestämistä kokonaan. Rajoitus on asetettu ainoastaan tietyille tiloille, joissa niissäkin on mahdollista vierailla silloin, kun kuntoutussäätiö ei niissä toimintaa järjestä. Avointen kierrosten lopettaminen on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja kierrosten järjestäjän välinen asia.

Kiinnostus sairaalaa kohtaan on säilynyt

Tällä hetkellä Paimion sairaalaan pääsee tutustumaan ainoastaan tilauksesta. Paimion matkailuneuvoja Jouni Lehtirannan mukaan kiinnostus Paimion sairaalaa kohtaan on säilynyt ja avoimille kierroksille olisi edelleen kysyntää.

Tilauskierroksia on tänä vuonna tehty hieman aiempia vuosia enemmän, kun päivittäisiä avoimia kierroksia ei ole järjestetty. Alvar Aallon suunnittelemassa Paimion sairaalassa on ennen tätä vuotta vieraillut noin 2 000 turistia vuosittain.