Siiliä ei voi lihottaa liikaa piharuokinnalla

Siili tarvitsee kaiken mahdollisen ravinnon talvihorrosta varten, kertoo Oulun yliopiston eläinmuseon intendentti Risto Tornberg. Sopivaa apetta siilille on esimerkiksi kissanruoka tai koiran kuivamuona.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Siilien ruokkiminen kotipihalla on monen suomalaisen harrastus. Asiantuntijan mukaan ruoka-avusta ei ole siilille haittaa, mutta jos sen aloittaa, olisi sitä hyvä jatkaa syksyyn saakka.

– Siili määrittää elinalueensa pitkälti ravinnonsaannin perusteella. Jos ruokinta lopetetaan, saattavat siilin entiset metsästysmaat olla toisen siilin valtaamat, Tornberg kertoo.

Normaalisti siilit pärjäävät ilman ihmisten ruokintaa, mutta pitkinä kuivina kausina niillä voi olla vaikeuksia löytää kastematoja, joita ne käyttävät ravinnokseen muiden hyönteisten ohella.

– Syksyisin hyönteisravinnon määrä vähenee, joten siilit tulevat mielellään valmiiksi katettuun pöytään, Tornberg sanoo.

Liharuokaa suositellaan, maidosta vatsavaivoja

Siilit eivät monien ihmisten tapaan siedä laktoosia. Vaikka ne juovat maitoa hyvin kernaasti, ei sitä kannata niille tarjota.

– Suositeltava ravinto on lihapitoista, kuten esimerkiksi kissanruokaa. Myös koiran nappulat käyvät, Tornberg ohjeistaa.

Vaikka siilit pyöristyisivät silmin nähden kotiruokinnassa, ei siitä kannata Tornbergin mukaan huolestua.

– Kaikki energia tulee siilille tarpeeseen pitkän talven aikana.