Ravintolapäivän ajaksi perustettu ruokapaikka muuttui kesätyöksi

Ravintolapäivässä kuka tahansa voi pistää ravintolan pystyyn yhdeksi päiväksi. Näin teki viime keväänä myös kokkolalainen Nanne Jalma, jonka yhden päivän yritys sai jatkua koko kesän.

Ravintolapäivä
Kuvassa ovat kesäravintolan työntekijä ja asiakas.
Johanna Latvala / Yle

Kokkolalainen Nanne Jalma osallistui Ravintolapäivään ensimmäistä kertaa keväällä 2014.

– Olin lukenut tapahtumasta aiemmin lehdistä, mutten ehtinyt mukaan. Minusta tapahtuma on hauska, koska siinä kuka vain voi tehdä mitä haluaa. Jos tiukan lainsäädännön Suomessa voi tehdä vielä jotain tällaista, täytyy siitä ottaa kaikki irti, Jalma sanoo.

Jalma kuuli keväällä järjestettävästä Ravintolapäivästä vain kolme päivää ennen tapahtumaa. Hän halusi kuitenkin mukaan ja päätti perustaa Nannen NamNam -nimisen ravintolan, jossa myydään uuniperunoita. Jalma ajatteli valmistavansa uuniperunoita ainoastaan Ravintolapäivänä, mutta suunnitelmiin tuli muutos.

– Kari Moilanen City Kokkolasta ehdotti, että vuokraisin Naakkapuistosta kopin, jossa jatkaisin uuniperunoiden myymistä. Nyt olen tehnyt töitä koko kesän. Valmistan kaikki uuniperunat itse, joten töitä on riittänyt paljon. Tämä on kuitenkin hauskaa ja olen saanut paljon varmuutta tulevaisuutta ajatellen.

Kokkolassa Ravintolapäivään suhtaudutaan uteliaasti

Jalman mukaan Ravintolapäivä on Kokkolassa vielä lasten kengissä, mutta ihmiset ottavat uudet ravintolat vastaan mielenkiinnolla.

– Ainakin pieni määrä ihmisiä kiertää Ravintolapäivänä ja varmaan haluaisi tänne enemmän ruokapaikkoja. Täällä ei ole ehkä vielä ymmärretty tapahtuman ideaa, mutta tietoisuus varmaan kasvaa koko ajan. Kun osa laittaa oman ravintolan pystyyn, voi se innostaa muitakin. Jännää nähdä, onko tietoisuus kasvanut viime keväästä, Jalma pohtii.

Täällä ei ole ehkä vielä ymmärretty tapahtuman ideaa, mutta tietoisuus varmaan kasvaa koko ajan.

Nanne Jalma

Ravintolapäivä ei takaa Jalman mielestä äkkirikastumista, mutta se voi poikia taskurahaa.

– Helsingissä joidenkin ravintoloiden tuotot menevät hyväntekeväisyyteen. Se on hieno juttu. Vaikka tällä ei tienaa, haluan tarjota Kokkolassa uudenlaista ravintolajuttua, ihmisille mukavan päivän ja nautintoja.

Jalma osallistuu myös seuraavaan, sunnuntaina 17.8.2014, pidettävään Ravintolapäivään. Tällä kertaa hän perustaa äitinsä kanssa päivän ajaksi brunssiravintolan.

Ravintolakartasta (siirryt toiseen palveluun)voietsiä kaikki Ravintolapäivän ruokapaikat.