Nordea irtisanoo Arctechin tilit Venäjä-pakotteiden vuoksi

Nordealla on konttoreita myös Yhdysvalloissa ja se joutuu noudattamaan Yhdysvaltain asettamia rahoitusalan pakotteita. EU:n julistamat rahoitusalan pakotteet eivät ole aivan yhtä tiukkoja.

talous
Arctechin Helsingin-telakka.
Arctechin Helsingin-telakka.Yle

Nordea-pankki on irtisanomassa asiakassuhteensa Arctechin Helsingin-telakkaan, koska telakan omistaja on USA:n pakotelistalle joutunut venäläinen telakkayhtiö Objedinjonnaja Sudostroitelnaja Korporatsija (OSK) eli United Shipbuilding Corporation.

Ylen A-studion saamien tietojen mukaan asiasta on ilmoitettu telakalle tällä viikolla. Se tarkoittaa, että Arctechin kaikki tilit Nordeassa irtisanotaan ja yhtiön on siirrettävä rahansa muihin pankkeihin. Tilien irtisanomisen käytännön järjestelyt ovat kesken.

OSK on Venäjän suurin telakkayhtiö. Se tuli Arctechin Helsingin-telakan osaomistajaksi 2010 ja ilmoitti viime syksynä ostavansa telakan kokonaan itselleen korealaiselta STX:ltä. Kaupan toteutus on vielä kesken.

OSK:ta voisi nimittää Venäjän laivaston hovihankkijaksi. Sen kotisivuilta käy ilmi, että yhtiön ykköstuotteita ovat mm. sukellusveneet. Mainosvideo on katsottavissatästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvaltain liittohallitus lisäsi OSK:n pakotelistalle 29. heinäkuuta, samaan aikaan kolmen suuren venäläisen pankin kanssa. Rahoitusalan pakotteet tarkoittavat, että USA:ssa toimivat pankit eivät saa olla tekemisissä pakotelistalla olevien venäläisten yhtiöiden kanssa.

EU:n julistamat rahoitusalan pakotteet eivät ole aivan yhtä tiukkoja: niiden tarkoitus on lähinnä estää uusien pitkäaikaisten luototussopimusten tekeminen tiettyjen venäläisten tilaajien kanssa. OSK ei ainakaan vielä ole EU:n pakotteiden kohteena.

Nordea ei kommentoi

Nordea ei halunnut keskiviikkona kommentoida tilannetta julkisesti. Nordean viestinnästä kerrottiin kuitenkin seuraavaa:

- Nordea on kansainvälinen pankki ja sillä on konttoreita myös USA:ssa. Siksi joudumme noudattamaan Yhdysvaltain asettamia rahoitusalan pakotteita.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että pakotelistalla olevat yhtiöt tai yksityishenkilöt eivät voi toistaiseksi olla Nordean asiakkaana.

Arctech Helsinki Shipyardin toimitusjohtaja Esko Mustamäki ei halunnut keskiviikkona kommentoida pankin kanssa käytävien keskustelujen sisältöä, mutta vahvisti tiedon tilien irtisanomisesta.

Mustamäen mukaan OSK:n pakoteongelmat eivät vaikuta mitenkään maanantaina julkistetun kolmen uuden aluksen tilaukseen. Venäjän suurin varustamo Sovcomflot tilasi Helsingistä kolme jäätä murtavaa valmius- ja huoltoalusta, joiden on määrä valmistua syyskuun 2016 ja maaliskuun 2017 välisenä aikana.

- Tilaus ei ole vaarassa. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että kukaan ei tiedä mihin pakotekierre johtaa seuraavaksi, Mustamäki sanoo.

Mustamäen mukaan pankkitilien irtisanomisen ei pitäisi vaikuttaa Arctechin palkkojen maksuun. Yhtiöllä on 430 työntekijää.

Kari Uotila: Harmillista

Helsingin telakan entinen pääluottamusmies, kansanedustaja Kari Uotila (vas.) pitää tietoja Arctechin tilien irtisanomisesta ikävinä.

- Juuri kun saatiin hyviä uutisia Turusta ja Helsingistä, niin on todella harmillista, jos telakoille syntyy nyt vaikeuksia pakotteiden vuoksi, puolueensa telakkatyöryhmää vetänyt Uotila sanoo.

Uotila oli mukana toivottamassa venäläistä omistusta tervetulleeksi Suomen telakoille, vaikka hänenkin mielestään suomalaisomistus oli ykkösvaihtoehto. Helsingin Arctechissa ei kuitenkaan ole lainkaan kotimaista "ankkuriomistusta", joten se on täysin muualla tehtävien päätösten armoilla.

- Rohkaisisin tässä tilanteessa suomalaisia ja venäläisiä osapuolia kahdenvälisiin keskusteluihin, jotta ongelmat eivät pääsisi kärjistymään, Uotila sanoo.