Venäjän verkossa: Miksi Venäjä ei ole jo hyökännyt?

Keitä ovat ne Venäjän valtiollisten radiokanavien nuoret juontajat, jotka tivaavat poliitikoilta, miksei Venäjä ole jo hyökännyt Ukrainaan? He ovat uusstalinisteja, jotka kaipaavat sotaa ja ihailevat Neuvostoliittoa, vihaavat Amerikkaa ja Ukrainaa ja palvovat Donetskin separatistien komentajaa Igor Strelkovia.

Venäjän verkossa
Suomi Venäjän mediassa.
Leena Luotio / Yle Uutisgrafiikka

Savonlinnassa järjestettiin heinäkuun lopulla jo perinteeksi muodostunut Saimaa Summit. Sen keskeiseksi puheenaiheeksi nousivat luonnollisesti EU:n Venäjälle määräämät talouspakotteet. Näin siksi, että lähes kolmesataapäisestä yleisöstä valtaosa oli pien- ja matkailuyrittäjiä.

Kun pienet yritykset suunnittelevat Venäjälle suuntautuvaa liiketoimintaa, ne tarvitsevat usein apua. Neuvontatoimeen erikoistunut kokenut konsultti tunnusti pitämässään alustuksessa, että hän oli viime vuosina vakuuttanut asiakkailleen, ettei Venäjällä enää ole sellaista maariskiä, josta olisi tarpeen olla huolissaan. Nyt hän oli tullut toisiin ajatuksiin, mutta mitä oli mahtanut tapahtua niille hyväuskoisille, jotka olivat ohjeeseen luottaneet.

Melkoinen osa yleisöstä tuntui olevan sitä mieltä, että jos yrityksissä laiminlyödään maariskin arvioiminen tai petytään liian suuriin kasvuodotuksiin, se on Suomen hallituksen ja EU:n syytä. Venäjän toimissa ei moitittavaa nähty.

Kyllä kansa tietää

Tämä on naapurissa mannaa. Siellähän ei enää viime kuukausina ole esitetty minkäänlaista kritiikkiä maan johdon toimia kohtaan.

Krimin niemimaa liitettiin Venäjään alueen asukkaiden enemmistön tahdon mukaisesti. Ukrainan kriisin syveneminen johtuu Yhdysvaltain pyrkimyksestä perustaa maahan sillanpääasema Venäjään kohdistuvaa poliittista, taloudellista ja sotilaallista painostusta varten. Malesialaisen matkustajakoneen ampuivat alas Ukrainan hävittäjät amerikkalaisten käskystä.

Venäjän kansa on viisas kansa, ja luultavasti jo nyt hyvin ymmärtää, että valtion valvonnassa oleva media valehtelee sille yötä päivää – ovathan iäkkäämmät kokeneet saman aiemminkin. Mutta paremman tiedon puutteessa he uskovat myös, että toinen osapuoli valehtelee samalla tavoin – ja isänmaallisina ihmisinä pitävät parempana uskoa omia kuin vihollisen valheita.

Tähän lohduttomaan mielen- ja mediamaisemaan on Ukrainan kriisin myötä ilmestynyt uusi ja vaarallinen lisä, jonka toimittaja Andrei Arhangelski paljasti heinäkuun puolivälissä. Kyse on valtiollisten radiokanavien nuorista, siis hieman yli parikymppisistä juontajista, joita Arhangelski kutsuu uusneuvostolaisiksi radikaalitoimittajiksi.

Naapurin asialla

Kyse on Putinin aikakaudella varttuneesta toimittajapolvesta, joka uskoo Neuvostoliiton olleen maailman paras maa. He janoavat hyvitystä, vihaavat Yhdysvaltoja ja kapinoivaksi pikkuveljeksi mieltämäänsä Ukrainaa. He pitävät Putinia nynnynä ja tiukkaavat edessään kiemurtelevilta poliitikoilta, miksei Venäjä ole jo hyökännyt Ukrainaan.

Vanhempaa sukupolvea edustavien toimittajien työnä on viime viikkoina ollut heikkojen kohtien etsiminen vihollisen riveistä. Pienikin kritiikin murunen, jokainen pelon ja taloudellisen menetyksen ilmaus, otetaan naapurissa kiitollisena vastaan. Niitä toistetaan mediassa todisteena siitä, että EU:n pakotteet aiheuttavat vahinkoa vain sille itselleen. Jokaisesta EU-maasta on löytynyt sekä yrittäjiä että poliitikkoja, jotka ovat milloin halukkaasti, milloin tahtomattaan joutuneet Venäjän propagandan hyväksikäytön uhreiksi.

Eurooppa polvillaan 

Toinen vakioteema on ollut EU-maiden täydellinen taloudellinen riippuvuus Venäjästä. Otetaan esimerkiksi slon.ru ja sen raportti maista, jotka kärsivät eniten Venäjän vastaisista pakotteista. ”Itävalta, Saksa, Suomi ja suuri osa Keski-, Itä-, ja Kaakkois-Eurooppaa on täysin riippuvainen Gazpromista... Bulgaria, Slovakia ja Suomi tuottavat valtaosan lisäarvosta Venäjältä tuotavien tuotteiden turvin. Erityisesti tämä koskee metalli- ja kemiateollisuutta, mutta myös tekstiili-, puunjalostus-, konepaja-, optiikka-, elektroniikka- ja kuljetusteollisuutta”.

Kun sitten presidentti Putin päätti Venäjän taloudellisista vastatoimista, riemulla ei ollut rajaa. Tässä vain muutama otsikko: ”Eurooppa shokissa”, ”Venäjän pakotteet uhkaavat luhistaa Vanhan mantereen talouden”, ”Elintarviketuottajat epätoivoissaan” jne. Erityisenä ilon aiheena ovat olleet Suomen maataloudelle ja erityisesti Valiolle aiheutetut vaikeudet.

Kaiken tämän uhon tavoitteena on salata se tosiasia, että Venäjän oma talous kääntyi miinukselle jo hyvissä ajoin ennen Ukrainan kriisiä ja että jokainen venäläinen on tänään keskimäärin neljänneksen köyhempi kuin vuosi sitten. Tämä ei ole Suomen hallituksen syytä, emmekä me suomalaiset tälle asialle mahda yhtään mitään, vaikka kaikki kilvan kiillottaisimme Putinin saapasta.

Maaottelu saunan lauteilla   

Lopuksi opettavainen kertomus Ukrainan kriisin vaikutuksista.

Kolpinosta Suomeen suojalkapallon MM-kisoihin saapuneeseen joukkueeseen kuulunut pietarilaismies puraisi ottelun tiimellyksessä peliin osallistunutta suomalaisnaista, jonka katsoi rikkoneen sääntöjä.

Konflikti paisui poliittiseksi, kun suomalaiset ottelun jälkeen alkoivat saunassa väittää, että on oikein, että Venäjälle määrätään pakotteita. Tähän venäläiset huusivat vastaan, että ilman venäläisturisteja Suomen talous olisi pian nurin.

Kolpinolaismies pyysi puraisemaltaan suomalaisnaiselta anteeksi, mutta kultamitaliottelun aikana venäläisjoukkueen kannattajat huutelivat tuomarille epäillen häntä mm. poikkeavasta seksuaalisesta suuntautumisesta.

”Jos suomalaiset olisivat ymmärtäneet venäjää, koko joukkue olisi ajettu kentältä”, totesi vierasjoukkueen pelaaja ottelun jälkeen. ”Joskus sitä saa todella hävetä maanmiestensä puolesta”, hän huokasi.

Näin olivat asiat tänään. Venäjän verkossa jälleen neljän viikon kuluttua.