Stubb: Käytämme hyviä Venäjä-suhteita aika häikäilemättömästikin hyväksemme

Suomi pysyy mukana EU:n pakoterintamassa, mutta hyödyntää mutkattomia kahdenvälisiä suhteita Venäjään, Stubb sanoi Ylen A-studiossa.

politiikka
Alexander Stubb.
Pääministeri Alexander Stubb.Yle

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kertoi keskiviikkona Ylen A-studiossa, että EU-johtajat eivät suunnittele vastinetta Venäjän EU:lle asettamille pakotteille.

Hän sanoi keskustelleensa pakotteista tiistaina puhelimitse Saksan liittokansleri Angela Merkelin, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Herman van Rompuyn ja EU-komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson kanssa.

– Minun viestini heille kaikille oli kaksikohtainen. Ensimmäinen oli se, että emmehän me näihin pakotteisiin tule vastaamaan millään vastapakotteilla. Vastaus oli, että ei missään nimessä, koska meidän perusteemme on poliittinen. Toinen sitten se, että kerroin meidän maataloussektorimme tilanteesta ja vetosin tiettyyn apuun.

Stubbin mukaan Suomi pysyttelee EU:n kanssa samassa rintamassa pakotteiden suhteen, mutta kahdenväliset suhteet Venäjään ovat edelleen hyvät.

– Meillä on hyvät, mutkattomat suhteet Venäjän kanssa, ja totta kai me käytämme niitä - aika häikäilemättömästikin - hyväksemme.

Stubb kertoi keskustelleensa Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin kanssa viimeksi noin kaksi viikkoa sitten. Hän arvioi puhuvansa Medvedevin kanssa puhelimessa seuraavan kerran ehkä jo tällä tai ensi viikolla tilanteen kehittymisestä riippuen.

– Olemme keskustelleet tämän kriisin aikana kahdesti, Stubb sanoi.