1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Tutkija: Venäjän ääni on perintöä Neuvostoliiton ajoilta

Venäjän valtion omistama mediayritys haluaa aloittaa suomenkielisen radiotoiminnan Suomessa.

Jukka Pietiläinen.
Venäjän valtion omistama mediayritys Venäjän ääni haluaa aloittaa suomenkielisen radiotoiminnan Suomessa. Mitä tästä pitäisi ajatella? Aiheesta keskusteltiin Aamu-tv:ssä Venäjän mediaa tutkineen Jukka Pietiläisen kanssa.

Yle Uutiset kertoi tiistaina, että Venäjän valtion omistama mediayritys selvittää radiotoimiluvan saamista Helsinkiin.

– Ilmeisesti siellä on katsottu, että Suomeen halutaan ja pystytään vaikuttamaan tällaisella toiminnalla, sanoi Venäjän mediaa tutkinut Jukka Pietiläinen Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Pietiläisen mukaan asema on suunnattu suomalaisille.

Venäjä kokee ulkomaisen asemansa heikentyneen ja olevansa altavastaajan asemassa. Tästä syystä se haluaa kertoa ulkomaille omia käsityksiään ja näkökulmiaan asioihin.

Jukka Pietiläinen

– On ajateltu niin, että suomalaisiin halutaan vaikuttaa. Tietysti toinen mahdollisuus on se, että tällaista kanavaa saatettaisiin käyttää tällaisen väärän tai harhaanjohtavan tiedon levittämiseen myös muualla maailmassa niin, että kerrottaisiin Suomessa olevan kanavan julkaisseen jonkin tiedon, joka käännetään ja levitetään ympäri maailmaa.

Maailmalla tietoja olisi vaikea tarkistaa, koska harva osaa suomen kieltä.

Suomen lisäksi Venäjä tänään -yhtiö haluaisi perustaa uutistoimistoja ja radioasemia useaan muuhun länsimaahan, kuten Iso-Britanniaan, Saksaan ja Yhdysvaltoihin.

– Suomi ei välttämättä ole Venäjälle kovin tärkeä maa, mutta on ilmeisesti nähty, että Suomeen pystytään vaikuttamaan paremmin kuin esimerkiksi Puolaan, Baltiaan tai Ruotsiin.

Pietiläisen mukaan tämä saattaa johtua Suomen ja Venäjän pitkistä ja hyvistä suhteista.

Oma kanta esille

Pietiläinen arvioi, että Ukrainan kriisi on saattanut vahvistaa hankkeen edistymistä, mutta pitää kuitenkin todennäköisempänä, että tällaisia päätöksiä tehdään pidemmällä aikajänteellä.

On ilmeisesti nähty, että Suomeen pystytään vaikuttamaan paremmin kuin esimerkiksi Puolaan, Baltiaan tai Ruotsiin.

Jukka Pietiläinen

– Venäjä kokee ulkomaisen asemansa heikentyneen ja olevansa altavastaajan asemassa. Tästä syystä se haluaa kertoa ulkomaille myös omia käsityksiään ja näkökulmiaan asioihin.

Venäjän ääni on alkuvuodesta lähtien ollut osa valtiollista Venäjä tänään -yhtiötä. Näiden tiedotusvälineiden toiminta on Pietiläisen mukaan suunnattu juuri ulkomaille.

– Venäjän ääni -radioasema on perintöä Neuvostoliiton aikaisista ulkomaille suunnatuista radiolähetyksistä. Venäjä tänään -televisiokanava on 2005 perustettu englanninkielinen kanava.

Televisiokanavalla halutaan Pietiläisen mukaan vaikuttaa koko maailman yleiseen mielipiteeseen, jotta Venäjästä muodostuisi parempi kuva. Kanava toimii myös arabiaksi ja espanjaksi.

Kanava esittelee muun muassa venäläistä kulttuuria ja uutisia nimenomaan Venäjän näkökulmasta.

Kyseessä ei Pietiläisen mukaan ole "suoramittainen propagandakanava", mutta Venäjän kanta näkyy varsinkin, jos kyse on kansainvälisistä poliittisista kriiseistä, joihin maalla on selkeästi oma linja.

– Maailmalla tällaisten kanavien yleisö on hyvin pieni. Esimerkiksi Englannissa katseluosuus on 0,1 prosentin luokkaa. Niihin, jotka tällaisia kanavia erityisesti katsovat, niillä voi olla jotain vaikutusta, mutta kokonaisuus on varsin mitätön. Ilmeisesti kuitenkin on arvioitu, että näihin kannattaa panostaa ja tuloksia odotetaan saatavan.

Vapaa sana?

Pietiläisen mukaan Venäjällä on tällä hetkellä suhteellisen vähän riippumatonta mediaa.

– Riippumatonta mediaa ei juuri ole, mutta oppositio- ja vaihtoehtomediaa on jonkin verran. On joitain pieniä radiokanavia, internetissä toimivia televisiokanavia ja sanomalehtiä.

Lisäksi Venäjän alueella on jonkin verran myös itsenäisiä sanomalehtiä. Pietiläisen mukaan vaihtoehtoisia medioita seurataan Venäjällä kohtuullisesti.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan noin puolet vastaajista kertoi saaneensa valtion kanavien lisäksi vaihtoehtoista tietoa Ukrainan kriisistä.

Suomessa viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ovat suhtautuneet radiohankkeeseen epäillen. Kiurun mukaan ministeriön virkamiehiä on lähestytty asian tiimoilta.