1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kävijäkato ajamassa Korkeasaaren talouden kurimukseen – rankkoja säästöjä luvassa

Eläintarhaan iski heinäkuussa kävijäkato. Kävijöitä oli alkuvuonna reilut 15 000 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Asiakaskadon takia Korkeasaaren pitäisi loppuvuonna kääntää kävijämäärä jättimäiseen nousuun, jotta kaupungin asettamat budjettirajat eivät pauku rikki.

Ihmiset katselivat Korkeasaaren apinalinnan uusia asukkaita, berberiapinoita 27. kesäkuuta. Kuva: Yle

Korkeasaaren eläintarhaa kohtasi heinäkuussa massiivinen kävijäkato. Eläintarhassa kävi heinäkuun loppuun mennessä yli 15 000 maksavaa asiakasta vähemmän kuin viime vuonna tammi–heinäkuun aikana. Vielä kesäkuun loppuun mennessä kävijöitä oli vain vajaat 2 200 vähemmän kuin vuoden 2013 alkupuolella.

Kävijäkato uhkaa ajaa eläintarhan talouskurimukseen. Helsingin kaupunki on laskenut eläintarhan budjetin sen mukaan, että Korkeasaaressa kävisi tänä vuonna yli 45 000 maksavaa asiakasta enemmän kuin vuosi sitten. Vuonna 2013 eläintarhassa kävi hieman yli 500 000 vierasta. Kävijätavoite on kova: 570 000 vierasta vuodessa.

Mikäli eläintarhan talouteen ei saada pikaista parannusta, voi edessä olla henkilöstön vähentäminen, virkaatekevä eläintarhanjohtaja Eila Ratasvuori kertoi Svenska Ylen haastattelussa.

– Joudumme ehkä vähentämään henkilöstöä, mutta on vaikea kuvitella ketä me emme tarvitsisi. Työskentelemme jo nyt minimimiehityksellä.

"Henkilöstövähennyksiä ei tule"

Korkeasaaren eläintarha lähetti torstai-iltapäivänä tiedotteen, jossa painotetaan että henkilöstövähennyksiä ei ole tulossa. Ensi vuoden budjetissa on varauduttu kaikkien vakanssien täyttämiseen. Tiedotteen mukaan tilavuokrista ja henkilöstökuluista on mahdotonta tinkiä, eikä henkilöstövähennyksistä ole puhuttu missään vaiheessa.

Eläintarhan mukaan kuluneen kesän asiakasmäärää verotti poikkeuksellisen kuuma sää.

Juttua täydennetty kello 13.35 ja otsikko muutettu Korkeasaaren tiedotteen pohjalta.