Pohjois-Korea laukaisi raketteja mereen paavin saapuessa Etelä-Koreaan

Paavi Franciscus järjestää Soulissa sovintomessun ensi viikolla.

Ulkomaat
Paavi ja presidentti punaisella matolla.
Paavi Franciscus saapui Soulin lentokentälle torstaiaamuna. Vierellä Etelä-Korean presidentti Park Geun-Hye.Ssong Kuyng-seok / EPA

Pohjois-Korea laukaisi torstaiaamuna kolme lyhyen kantaman rakettia itärannikkonsa edustalla mereltä. Raketit laukaistiin samaan aikaan kun paavi Franciscus saapui vierailulle Etelä-Korean Souliin, mutta Pohjois-Korean mukaan niiden laukaisu ei liittynyt paavin vierailuun.

Pohjois-Korean puolustusministeriön mukaan raketit ammuttiin aamulla itäisen Wonsanin sataman läheltä noin 220 kilometrin päähän Japaninmereen.

Paavi Franciscuksen odotetaan lähettävän Etelä-Korean-vierailultaan Pjongjangiin rauhanviestin, ja hänen on määrä järjestää erityinen sekä Pohjois- että Etelä-Korealle tarkoitettu "sovintomessu" Soulissa ensi viikolla.

Etelä-Korean kirkollisviranomaiset ovat lähettäneet Pohjois-Koreaan useita pyyntöjä katolisen ryhmän lähettämiseksi tapahtumaan, mutta Pohjois-Korea on kieltäytynyt kutsusta. Katolinen kirkko – kuten muutkin uskontokunnat – saavat toimia Pohjois-Koreassa vain todella tiukkojen rajoitusten alla ja ainoastaan valtion kontrolloiman katolisen järjestön alaisuudessa. Pohjois-Korean katolisilla ei ole yhteyksiä Vatikaaniin, eikä maassa tiettävästi ole katolisia pappeja tai nunnia.

Pohjois-Korea vaati Etelää perumaan Yhdysvaltojen kanssa suunnittelemansa sotaharjoitukset tunteja ennen rakettiensa laukaisua.

Lähteet: AFP