1. yle.fi
  2. Uutiset

Päiväkodin jäätelöt ja pannarit olivat liikaa – vanhemmat vaativat sokeriherkuista luopumista

Joukko lahtelaisvanhempia vaatii makeiden jälkiruokien ja välipalojen vaihtamista terveellisempiin vaihtoehtoihin. Nettiadressin alullepanijan mielestä eri ikäkausia ei myöskään huomioida päiväkotien ruokatarjoilussa. Ruokalistoista vastaavan Lahden Aterian mukaan keskustelu on tervetullutta, mutta kritiikki sisältää väärää tietoa.

Kotimaan uutiset
Päiväkodin lounasheti Lappeenrannan Lauritsalassa
Päiväkodin lounashetki. Yle

Lahtelaisten vanhempien nettiadressi (siirryt toiseen palveluun) on otsikoitu "Puhtaampaa ruokaa päiväkoteihin". Adressin mukaan päiväkodit tarjoavat samaa ruokaa vauvasta esikouluikäisiin.

Vanhempien suurin huolenaihe ovat kuitenkin päiväkodeissa tarjottavat jälkiruoat ja välipalat.

”Lahden kaupungin päiväkotien ruokalistalta voi löytää muun muassa sokerilla täytettyjä kiisseleitä, maustettuja jogurtteja, pannukakkuja hillon kera, vohveleita, omenapaistosta vaniljakastikkeella, jäätelöä... Päiväkodit opettavat lapsille, että herkuttelu on päivittäistä”, adressissa todetaan.

Jo parinsadan allekirjoittajan mielestä Lahden päiväkotien ruokalistaan pitää satsata nykyistä enemmän ja pienten lasten ravinnontarpeeseen kiinnittää erityishuomiota.

Sokerivälipalat tulisi allekirjoittajien mielestä vaihtaa puhtaampiin, hedelmiin, ruisleipään tai marjapuuroon, samoin kuin riisi ja pasta täysjyvätuotteisiin.

Lahden Ateria: "Väärinymmärryksiä"

Päiväkotien ruokatarjonnasta vastaavan Lahden Aterian toimitusjohtaja Tuulia Pelli näkee, että ruokakeskustelu on tervetullutta, mutta sisältää väärää informaatiota.

– Netistä löytyy toki ruokalista (siirryt toiseen palveluun), mutta pienten lasten osalta vaihtelu on hyvinkin suurta. Ryhmissä tehdään lapsikohtaisia ratkaisuja.

Pellin mukaan lasta pyritään totuttamaan vähitellen erilaisiin ruoka-ainesiin ja vaihtelua on paljon.

Päiväkodit opettavat lapsille, että herkuttelu on päivittäistä.

Vanhempi nettiadressissa

– Osa pienistä on vielä puuro- ja soselinjalla, toisille maistuu tukevampi ruoka.

Lahdessa tavoite on tarjota lapsille lähiruokaa. Ravintosuosituksia mitataan ja seurataan tarkkaan laskurin avulla.

– Riisiä ja pastaa ei periaatteessa tarjota ollenkaan ja jos tarjotaan, niistä on yleensä ravintorikkaampi tuote käytössä. Esimerkiksi makaronilaatikko tehdään täysjyvämakaronista. Poikkeuksia saattaa olla, mutta pääsääntöisesti suosimme suomalaista, lähellä tuotettua perunaa ja ohraa, kertoo Pelli.

Kohu jäätelötuutista?

Tuulia Pelli arvelee, että vanhempia on kohahduttanut erityisesti jäätelötuutti osana lounastarjoilua.

– Jäätelöä tarjottiin, kun haluttiin juhlistaa syyskauden avausta. Ei sellaista joka päivä ole.

Pellin mukaan sokerin käyttöä päiväkodeissa on hyvä miettiä edelleen. Toisaalta sokerin avulla esimerkiksi happamat marjat maistuvat lapsille paremmin.

– Jo nyt sokerin käyttö on kohtuullista. Emme käytä valmistuotteita vaan oma keittiö valmistaa kiisselit ja sekoittaa jugurtit sekä rahkat itse. Siten voimme hyödyntää kotimaisia marjoja. Listalla mainittu tuorepala on usein hedelmä.

Pelli kertoo, että leipää on tarjolla joka aterialla.

Tähän asti on keskusteltu enemmän kouluruoasta, eikä juurikaan päiväkotien tarjonnasta. En ole ollenkaan pahoillani tästä.

Tuulia Pelli

– Ruisleivän ohella tarjolla on vaaleaa, helpommin syötävää leipää, koska jotkut vanhemmat ovat sitä toivoneet.

Lahden Aterian toimitusjohtajan mielestä on hienoa, että vanhemmat ovat kiinnostuneita siitä, mitä heidän lapsensa syövät.

– Tähän asti on keskusteltu enemmän kouluruoasta eikä juurikaan päiväkotien tarjonnasta. En ole ollenkaan pahoillani tästä.

Tuulia Pelli näkee, että myös päiväkodeissa on peiliin katsomisen paikka ja palveluosaamisessa kehittämistä.

– Siellä saatetaan olla varpaillaan, kun kaupungissa ovat päällä säästötoimet ja resurssit ovat tiukassa. Mutta jos jostain syystä tulee tunne, ettei päiväkodissa huomioida kylliksi omaa lasta ja tämän tarpeita, meihin voi aina ottaa yhteyttä, niin katsotaan mitä voidaan tehdä, hän kertoo.

Lue seuraavaksi