1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Pakastettu rypäle on paras viilennysherkku

Kovan salitreenin lomassa tai hellesäällä pelkkä juominen ei välttämättä viilennä tarpeeksi. Juomaa pitäisi lisäksi kaataa sisään litroittain. Entäpä jos laittaisi napostelupaloja pakastimeen ja etsisi helpotusta sitä kautta? Toimitus testasi, mikä viilennysherkku on paras. Moni tarjokas tuotti yllätyksen.

ilmiöt
Kuvassa pakastettuja viinirypäleitä
Heini Holopainen / Yle

Yle Keski-Pohjanmaan testikolmikko, Kreeta-Maria, Petri ja Ismo, tarttui kylmiin makupaloihin ennakkoasetelmat mielessä. Varmasti pakastettu nektariini, banaani ja viinirypäle ovat hyviä. Samoin mehujäältä näyttävät pakastetut jogurtit ja mehukeitto oletettavasti toimivat. Sen sijaan chili ja tomaatti epäilyttävät.

Viipaloidut hedelmät, itsetehdyt jogurtti- ja mehukeittojäätelöt, chiliviipaleet ja minitomaatit laitettiin pakastimeen illalla ja niitä maisteltiin aamulla.

Banaani isoina pötköinä

Pienen rouskuttelun jälkeen testaajat huudahtelivat vuoroin ihastuksesta tai hämmästyksestä. Kun tavoitteena oli viilennys, chili ja banaani tuottivat heti pettymyksen, sillä ne sulivat alta aikayksikön.

Maistelijat kehittelivät ideaa eteenpäin ja tuumivat, että banaani pitää laitaa pakastimeen isoina pötköinä, jotta se pysyy kylmänä. Jostain syystä testaajat eivät ehdottaneet, että chilejä naposteltaisiin palkokaupalla. Tulisuus saattaisi silloin käydä kielen päälle.

Yllättäen myöskään nektariinipalaset eivät miellyttäneet. Lyhyt jäädytys oli vienyt hedelmästä maun pois. Nektariinipakaste toimi viilentimenä, mutta sen maussa oli parantamisen varaa.

Viinirypäle toimi parhaiten

Viinirypäleet toimivat testissä parhaiten. Ne olivat saaneet pakasteessa ryhdikkyyttä, mutta samalla niiden maku oli tallella. Raikkautta toi pallukoiden kiinteä rapeus.

Testin yllättäjä oli helmitomaatti. Se oli yhtä ryhdikäs ja raikas kuin rypäle, mutta samalla myös miellyttävän makea. Tomaatit kiilasivat viilennysherkkujen listalla kakkoseksi heti viinirypäleiden jälkeen. Testikolmikko päätteli, että napakka kuori säilyttää pakasteen parhaiten.

Kuvassa kolme ihmistä maistelee syömisiä
Testiryhmä Petri, Ismo ja Kreeta-Maria.Heini Holopainen / Yle

Jäätelöiden muotoon kylmennetyt mehukeitto ja jogurtti jättivät toivomisen varaa. Ne tuntuivat testaajista liian makeilta. Vaikeuksia oli myös irrottaa puikot jäätelömuoteista. Kun ne lopulta saatiin puserrettua irti, jäädykkeet irtosivat tikuistaan, joten niitä oli hankala syödä.

Rusina jäätyy karkiksi

Martoilta saatiin vielä vinkki, että pakastetut rusinat toimivat hyvin karkkimaisina piristeinä. Samoin omenoita voi pakastaa laattoina ja leikellä kylmiksi annospaloiksi.

Jos viilennettyjä herkkuja haluaa ottaa kotoa mukaan, ne voi kääriä pakkauksissaan sanomalehtipaperiin ja kuljettaa esimerkiksi rannalle mukaan. Myös pieni kylmälaukku ja viilennin ovat hyviä kuljetuksessa.

Kylmentimen eli kylmäkallen voi tehdä itse vaikka maitotölkistä tai kivennäisvesipullosta, vinkkaa Tuija Biskop Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Martoista.

Lue seuraavaksi