1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tutkija kuoli myyräkuumeeseen

Israelilaistutkija on kuollut myyräkuumeeseen Keski-Suomessa. Nainen oli tutkinut myyriä Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasemalla.

Kuva: Raine Martikainen

Israelilainen tutkija on kuollut myyräkuumeeseen. Hän oli saapunut Jyväskylän Konneveden tutkimusasemalle tekemään metsämyyrillä laboratorio- ja kenttätutkimusta.

Nainen sai tartunnan suojavälineistä huolimatta ja menehtyi Puumala-viruksen aiheuttamaan tautiin viime viikolla. Asiasta ensin kertoneenAamulehden mukaan (siirryt toiseen palveluun)nainen oli sairaalahoidossa vain viikon.

Konneveden tutkimusaseman johtajan Hannu Ylösen mukaan vastaavaa ei ole koskaan tapahtunut aseman historiassa.

– Tapaus on erittäin harvinainen ja olemme kaikki järkyttyneitä siitä. Konnevedellä on tutkittu myyriä yli 30 vuotta eikä tällaistä ole ikinä ennen tapahtunut, Ylönen sanoo.

Tutkijat suojautuvat myyräkuumeelta parhailla mahdollisissa tavoilla.

– Asemalla on kokeellista tutkimusta ja eläinten säilytystä varten tutkimushalli, jonne on pääsy ainoastaan tutkijoilla, ei esimerkiksi vierailijoilla. Sinne mentäessä on suomeksi ja englanniksi kyltit, jotka varoittavat viruksesta ja kehottavat käyttämään hengityssuojaimia. Niitä on tarjolla kolme erilaista.

Erittäin harvinainen tapaus

Myyräkuume kuluu verenvuototauteihin. Vaikka kuolleisuus on erittäin pieni, on se  vakava tauti.

– Myyräkuumeeseen kuitenkin suhtaudutaan meillä niin, että se ikään kuin kuuluu suomalaiseen elämän menoon. Jokainen maalla asuva suomalainen tietää, että kellarissa tai liiterissä vierailee jyrsijöitä, joista metsämyyrä tätä virusta levittää, mutta harvoin näkee maanviljelijää tai mökkiläistä hengityssuojaimessa. Jos tapauksia on vuosittain noin 1700, niistä myyrätutkijoita on ihan muutama.

Myyräkuumetta esiintyy tällä hetkellä verraten runsaasti, sillä tautia levittävän metsämyyrän kanta on suuri.

Taudin perusoireena on korkea kuume ilman hengitystieoireita, ja siihen saattaa liittyä vähentynyt virtsantuotanto. Oireet ovat kuitenkin hyvin samanlaiset kuin monissa muissa virustartunnoista. Tauti ei tartu ihmisestä toiseen, vaan ainoastaan myyrien eritteestä.

– Suurin osa myyräkuumetapauksista ei tarvitse edes sairaalahoitoa. Olen aika kauan ollut infektiolääkäri, enkä muista lähimenneisyydestä toista kuolemantapausta, vaikka sairaus on aika yleinen alueellamme, sanoo infektioylilääkäri Maija Rummukainen Keski-Suomen keskussairaalasta.

Hannu Ylöstä haastatteli Yle Keski-Suomelle Pauliina Tolvanen.

Maija Rummukaista haastatteli Antti Seppälä.