1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ovatko kesäkukat nuutuneet? Syyskukkia voi jo istuttaa

Ensimmäisiä syyskauden merkkejä ovat esimerkiksi pallokrysanteemit. Syksyisin voi istuttaa myös kylmää kestäviä yrttejä ja tehdä erilaisia sommitelmia.

Kotimaan uutiset
Krysanteemi.
Krysanteemi. Niina Ryyppö / Yle

Puutarhatalouden lehtori Virpi Väre Hämeen ammatti-instituutista kertoo, että kesäkukkien rinnalle voi jo alkaa istuttaa syyskukkia.

– Kesäkukat lähtivät vähän hitaasti kasvamaan, sillä alkukesä oli kylmä, mutta kun tuli heinäkuu ja helteet, ne pääsivät hyvään vauhtiin. Uskoisin, että aika monella kesäkukat ovat vielä hyvännäköisiä. Toisaalta helle on voinut myös tehdä tepposet ja läkähdyttää kesäkukat.

Syyskukkia voi istuttaa sitä mukaa, kun niitä ilmestyy kauppoihin. Esimerkiksi krysanteemeja alkoi näkyä kaupoissa jo heinäkuun lopussa. Väre uskoo, että viimeistään parin kolmen viikon kuluttua monet viherpeukalot ovat kasvienvaihtopuuhissa.

Väre on havainnut, että monet ammattiviljelijät ovat kasvattaneet kesäkukkia myös lomien jälkeisille markkinoille, kun ihmiset ovat halunneet vaihtaa loman aikana kuolleiden kesäkukkien tilalle uusia.

Hän muistuttaakin, ettei kesäkukkien lannoittamista tarvitse lopettaa, jos säät jatkuvat hyvinä.

– Lannoittaisin normaalisti elokuun loppupuolelle asti, ja samalla voi lannoittaa syyskukkiakin ainakin alkuvaiheessa. Jos tulee pitkä syksy ja on vaikkapa lokakuuhun asti lämpimiä ilmoja, syyskukat eivät pärjää pelkällä vedellä.

Väreen mukaan jotkin kesäkukat voivat pysyä hyvännäköisinä syys-lokakuullekin, mutta eivät kaikki.

– Kun ensimmäiset syyshallat tulevat, esimerkiksi ahkeraliisat, begoniat ja krassit paleltuvat. Sitten viimeistään kannattaa alkaa laittaa syksyn kukkia.

Heinät ovat muotia

Väre sanoo, että ensimmäisiä syyskauden merkkejä ovat pallokrysanteemit ja rinnalla tulevat usein erilaiset hopeanväriset kasvit kuten hopealanka, hopeakäpälä ja hopeavitja.

– Nämä hopeanväriset kasvit kestävät muutaman asteen pakkasta.

Tyypillisiä syyskasveja ovat myös ulkomuratit ja koristekaalit, samoin kuin monivuotiset perennat kuten asterit.

– Asterit kestävät jonkin verran pakkasta ja muratit hallaa. Koristekaali kestää kylmää, mutta kunnon pakkasessa se voi löpsähtää.

Väre huomauttaa, että syksyisin voi istuttaa myös esimerkiksi kylmää kestäviä yrttilajeja: salviaa, tähkälaventelia ja tupsulaventelia. Laventelit voivat kestää muutaman asteen pakkasta.

Syyskuun loppupuolella ajankohtaisia ovat erilaiset kanervat.

Väre vinkkaa kokeilemaan esimerkiksi tummanviolettia puuvartista syrikkää, mikäli on kyllästynyt samoihin syyskukkiin vuosi toisensa jälkeen.

– Myös heinät ovat nyt muotia ja kestävät kylmää. Jos vielä löytää, niitä voi yhdistää syysryhmäkasveihin. Myös peikonpähkinä sopii hyvin syysistutukseen.

Väre neuvoo, että vaihtelua haluavat voivat myös hankkia vaikkapa monivuotisen kasvin ja istuttaa sen ennen talven tuloa ruukusta puutarhaan.

– Myös luonnosta voi hakea syysistukseen esimerkiksi oksia, käpyjä ja varpuja, kunhan muistaa jokamiehenoikeudet. Itse laitan syysistutuksiin esimerkiksi jäkäliä, sammalta ja puolukanvarpuja.

Syyskasvit ovat helppohoitoisia

Syksyllä tärkeintä on kastella kukkia riittävästi. Koristekaali vaatii myös paljon ravinteita ja haalistuu lannoittamatta. Väreen mukaan muut mainitut syyskasvit pärjäävät vähemmällä lannoittamisella.

– Niitä on kuitenkin hyvä lannoittaa kerran pari syksyn kuluessa, varsinkin elokuussa.

Väreen mukaan kaikki syyskasvit ovat melko helppohoitoisia, sillä niitä ei tarvitse käytännössä nyppiä. Aloittelijalle yksinkertainen on esimerkiksi pallokrysanteemi, samoin kuin vihreät kasvit ja laventeli.

– Pallokrysanteemille ei tarvitse tehdä muuta kuin istuttaa ruukkuun ja kastella. Ei tarvitse nyppiä eikä tukea, ja se kukkii kuukauden päivät.

Hyvä vaihtoehto on myös tehdä sommitelma kukkapenkkiin tai ruukkuun ja ostaa sinne yksityiskohdaksi kaali tai pari.

– Jos ne kuihtuvat, ne voi napata pois tai ostaa myöhemmin syksyllä tilalle kanervan eikä kokonaisuus välttämättä kärsi.

Kasvutilaa syyskukat eivät Väreen mukaan tarvitse.

– Istuttaisin ne niin, että ne ovat heti hyvännäköiset eli sopivalla etäisyydellä toisistaan, sillä ne eivät enää juurikaan kasva. Aika hyvä ohje on se, että lehdet saavat hiukan koskettaa toisiaan.

Lue seuraavaksi