Somen kotiseuturyhmissäkin kinataan kuvien julkaisusta ja tarinoiden kertomisista

Facebookissa Vintage Sotkamo -ryhmän ylläpitäjä toivoo aikuisilta ihmisiltä aikuismaista käytöstä sosiaalisessa mediassa. Sanomista on tullut kuvien julkaisuoikeudesta ja kerrotuista tarinoista.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Sotkamolainen Mari Hukkanen on innokas kotipaikkahistorian ja kulttuurin harrastaja. Kun hän perusti Vintage Sotkamo -ryhmän yhteisöpalvelu Facebookiin, hän ei osannut arvata millaisen suosion ryhmä saisi.

– Kun perustin ryhmän muutama kuukausi sitten, en osannut edes aavistaa, että siinä olisi pian yli 2 000 jäsentä. Kyllä tämä selvästi kertoo siitä, että ihmisillä on pinnassa kotipaikkarakkaus ja nostalgian kaipuu.

Vaikka Mari Hukkanen kehuu kaiken menneen ryhmän kanssa alkuun mallikkaasti, ei tämäkään ryhmä ole kuitenkaan säästynyt asiattomalta käyttäytymiseltä.

– Kun uutuuden viehätys ja kuherruskuukausi on vietetty, niin siellä on menty henkilökohtaisuuksiin ja muisteltu muun muassa edesmenneistä ihmisistä asioita, joita ei välttämättä tarvitsisi julkisesti jakaa. Olipa ihmisistä mitä mieltä tahansa, niin pitäisi muistaa, että ihmisillä on omaisia, tuttavia ja sukulaisia, jotka eivät välttämättä pidä siitä, että asioita pengotaan pitkien aikojenkin jälkeen.

– On asioita, jotka eivät sinne ryhmään edes kuulu,Hukkanen sanoo.

Muistelun pitäisi tapahtua hyvässä hengessä.

Mari Hukkanen

Asiaton käytös ei Hukkasen mukaan ole kuitenkaan kovinkaan laajaa.

– Aika yksittäisiä tapauksia nämä ovat kuitenkin onneksi olleet, mutta toivottavasti niitäkään ei enää tulisi. Ryhmän pääasiana on kuitenkin muistella vanhaa Sotkamoa, katsella ja ihailla kuvia ja tietysti muistella kylällä olleita merkkihenkilöitä. Tämän muistelun pitäisi tapahtua hyvässä hengessä.

Missä saa kuvata ja kuka saa kuvan julkaista?

Pääasiassa tässäkin Vintage-ryhmässä kuvia on julkaistu maisemakuvia ja kuvia vanhoista, ehkä jo puretuistakin rakennuksista.

– Lisäksi ryhmään tulee jonkin verran luokkakuvia, kuvia ihmisten perhealbumeista ja kuvia yksittäisistä henkilöistä, kertoo Vintage Sotkamo -ryhmän perustaja Mari Hukkanen.

Keskustelu ryhmässä on käyty myös siitä, mitä kuvia ryhmässä saa julkaista ja saako esimerkiksi kiintoisia rakennuksia kuvata.

Kuva: Yle

Julkisen sanan neuvosto (siirryt toiseen palveluun) seuraa journalistisiin ohjeisiin sitoutuneita suomalaisia medioita ja ottaa vastaan kanteluita journalististen ohjeiden vastaisesta uutisoinnista ja toiminnasta. Neuvosto ei seuraa sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa keskustelua, eikä valvo tekijänoikeus (siirryt toiseen palveluun)-asioiden toteutumista, mutta journalistiset ohjeet toimivat hyvänä ohjenuorana myös sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan kuvien lähettämiseen ja kommentointiin.

Neuvoston pääsihteerinä toimivan Ilkka Vänttisen mukaan kuvia käyttäessä olisi hyvä alkuun kuitenkin miettiä tekijänoikeuksia.

– Sen ohella, että julkaistavassa kuvassa esiintyviltä henkilöiltä olisi hyvä olla lupa kuvan julkaisuun, lupa olisi hyvä saada myös kuvaajalta. Näin esimerkiksi jos kuva on otettu yksityisellä alueella tai yksityistilaisuudessa.

Jos joku esimerkiksi virtsaa puistossa, voit ottaa siitä kuvan, mutta tuon kuvan julkaiseminen loukkaisi kuvattavan yksityisyyttä.

Ilkka Vänttinen

Vanhojen kuvien kohdalla olisi hyvä pohtia, toteutuuko yksityisyydensuoja, ja ettei kuva ole loukkaava.

– Jos puhutaan esimerkiksi kansalaissodan aikaisista, ja sitä seuranneiden aikojen kuvista, joissa joku voi joutua huonoon kuvaan, olisi hyvä miettiä, julkaiseeko kuvaa. Historia on historiaa, ja sitä pitää pystyä käsittelemään, mutta kenenkään yksityisen henkilön menneisyydellä ei pitäisi ryhtyä mässäilemään.

Periaate on, että julkisella paikalla ja julkisissa tilaisuuksissa saa kuvata, mutta kuvien julkaiseminen ei ole yhtä yksioikoista.

– Jos joku esimerkiksi virtsaa puistossa, voit ottaa siitä kuvan, mutta tuon kuvan julkaiseminen loukkaisi kuvattavan yksityisyyttä.

Ylläpitäjällä haasteellinen harrastus

Yli 2 000 käyttäjän ryhmän valvominen on Mari Hukkasen mukaan varsin haasteellista. Hukkanen on saanut ylläpitotehtäviin avukseen yhden ryhmän käyttäjän, mutta hän toivoo kuitenkin myös muilta käyttäjiltä aktiivisuutta.

– Jos ryhmässä kohdataan asiattomuuksia, niin niistä tulisi ilmoittaa heti, silloin me pääsemme niihin myös helpommin tarttumaan, koska me emme pysty siellä koko aikaa valvomaan.

Lähtökohtaisesti Mari Hukkanen toivoo aikuisilta ihmisiltä aikuismaista käyttäytymistä.

– Jäsenet on aikuisia ja heidän tulisi osata käyttäytyä sen mukaisesti. Tulee osata ottaa vastuu omista tekemisistään ja muistaa se, että kaikki mitä sinne kirjoitetaan, on julkista. Pitää pystyä seisomaan sanojensa takana, vaikka niistä tulisikin jälkiseuraamuksia.