1. yle.fi
  2. Uutiset

Vihdoin positiivinen autouutinen - ympäristöystävällisemmät mallit suositumpia

Hybriditekniikan edelläkävijöistä kärjessä on Toyotan Auris, jonka rekisteröintimäärä enemmän kuin kaksinkertaistui vuoden takaiseen verrattuna. Prosentuaalisesti laskettuna sähköautojen suosio on suorastaan räjähtänyt, mutta kappalemäärissä kasvu on vaatimatonta.

talous
auto näyttelyssä
Toyota Auris Hybrid.Ian Langsdon / EPA

Ympäristöystävällisemmistä autoista suosituimpia ovat tilastojen mukaan hybridit - sähköllä ja jollain muulla polttoaineella kulkevat autot.

Uusista alkuvuonna rekisteröidyistä hybrideistä ylivoimaista johtopaikkaa pitää Toyotan Auris 619 kappaleelaan (351 v. 2013). Trafin ensirekisteröintitilastojen mukaan seuraavaksi suosituin malli on sekin Toyotan eli Yaris - 230 uutta autoa tammi-kesäkuussa.

Listan harvinaisimpia merkkejä puolestaan ovat Porsche, BMW ja Fisker Karma.

Hybridien kokonaismäärä on yli kymmenen prosentin kasvussa. Vuoden takaiseen verrattuna hybridejä oli ensirekisteröity yhteensä 1232 (1 111 kpl v. 2013).

– Kuulostaa oikean suuntaiselta. Meillähän oli huhtikuussa 2012 hiilidioksidipäästöpohjainen autoveron kiristys ja vuotuinen veronkiristys tapahtui päästöjen yläpäässä eli se helpotti hybridejä ja sähköautoja, ja määrät alkavat pikkuhiljaa nousta. Samalla autotehtaat ovat tuoneet uusia versioita, niiden on pakko noustakin sieltä, vahvistaa Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Mitsubishi ladattavien hybridien kärjessä

Ladattavia hybridejä rekisteröitiin liikenteeseen vastaavana aikana 131 kappaletta. Vuotta aiemmin luku oli 70.

Suosituin automalli ladattavista oli Mitsubishi Outlander 75 rekisteröidyllä autolla - harvinaisin puolestaan urheiluauto Fisker Karma, jota rekisteröitiin vain yksi kappale. Muista urheiluautoista Porschen "perhemalli" Panamera ylsi neljään.

Trafi pitää lukuja vain suuntaa antavina. Mutta suunta on positiivinen - ja sama myös muiden ympäristöystävällisempien autojen suosiossa.

Sähköautoja rekisteröity vain joitain kymmeniä

Sähkökäyttöisiä henkilöautoja on rekisteröity vuoden alusta huhtikuuhun mennessä 46, kun koko viime vuonna niitä rekisteröitiin vain 19 kappaletta.

– Myös sähköautopuolella on tullut lisää variaatioita ja myös tukia, muun muassa tuki leasingsähköautoihin, Rissa selittää.

Jos tässä tapauksessa voi puhua räjähdysmäisestä kasvusta ylipäätään niin sellaiseen on yltänyt Tesla Model S, jonka ensirekisteröinnit ovat kasvaneet tammikuun yhdestä huhtikuun kuuteentoista autoon (yht. 29).

Prosentuaalisesti ympäristöystävällisten autojen ensirekisteröinti on tänä vuonna ollut jopa päätähuimaavaa (esim. sähköautoissa +142%), mutta kappalemäärissä autokanta uudistuu luontoystävällisemmäksi edelleen etanavauhtia.

Autoala ennustaa kaikkiaan ensirekisteröintien yltävän tänä vuonna 107 000 autoon. Tähän suhteutettuna uusien ympäristöystävällisempien autojen määrä Suomessa on vain pisara meressä.

Lue seuraavaksi