15-vuotias Samu-Kalle Varonen lukkaroi JoMan miesten pelin

Joensuulainen 15-vuotias Samu-Kalle Varonen pelaa torstai-iltana ensimmäistä kertaa miesten superpesiksessä Joensuun Mailan lukkarina. Hän on historian nuorimpia pelimiehiä pesäpalloilun miesten pääsarjatasolla.

urheilu
Samu-Kalle Varonen harjoittelee JoMan pesäpallo-otteluun.
Heikki haapalainen / Yle

Joensuun Mailan 15-vuotias lukkari Samu-Kalle Varonen tekee torstai-iltana pesäpalloilun miesten superpesiksessä historiaa.

Kun Samu-Kalle asettuu räpylänsä kanssa syöttölautasen ääreen Mehtimäen kentällä Kiteen Palloa vastaan, hän on kautta aikain nuorimpia miesten SM-tason pesäpalloilijoita. Ainakin hän on nuorin pohjoiskarjalainen pääsarjatason pelimies.

Kyllähän se tietysti eka peli superissa jännittää.

Samu-Kalle Varonen

Harjoituksiin valmistautuva nuori mies kertoi, että miesten housuihin hyppääminen jännittää, mutta se ei ole pahaksi.

– Kyllähän se tietysti eka peli superissa jännittää. Ei ole onneksi jännitys vielä lauennut, mutta eiköhän se tuossa illan mittaan ala jännittämmään. Mutta sehän kuuluu vähän asiaan.

Mutta eivätkö miehet pelaa aivan eri kovaa ja nopeaa verrattuna junioreihin?

– Onhan se selvästi kovempi taso, mutta A-pojissa on tullut sen verran pelattua, että hyvä se on päästä kokkeilemaan noista pelejä. Täysillä pelataan varmasti sielläkin.

Tällä kaudella noin 80 peliä

Joensuun Mailan pelinjohtaja Janne Vuorinen on nostanut edustusmiehistön avauskokoonpanoon Varosen lisäksi A-pojista Teemu Juntusen ja Aaro Laukkasen.

Samu-Kalle Varosen pelaaminen on tapaus siksi, että hän on vielä C-juniori-ikäinen. Poika pelaa miesten SM-ottelun, vaikka hänellä ei ole vielä edes mopokorttia.

Varonen on ahkeroinut tänä kesänä viidessä eri sarjassa. Ja nyt tilastoihin merkitään kuudes "sulka".

Kyllä se alkaa vähän jaloissa tuntua, mutta aina kun pelihousut laittaa jalkaan, niin pystyy hyvin pelaamaan.

Samu-Kalle Varonen

– Mie oon pelannu C-junnujen pelejä, kävin C-junnujen leirin, B-junioreiden SM-sarjaa ja A-poikien SM-sarjaa. Ja sitten olen pääasiassa maakuntasarjaa pelannu, ja yhden pelin Suomi-sarjaa tällä kaudella. Tää olis sitten se eka superin peli.

Samu-Kalle Varonen ynnää, että keväästä lähtien hänelle kertyy kauden loppuun mennessä kaikkiaan noin 80 peliä eri sarjoissa. Joko nuorukaista väsyttää?

– Kyllä se alkaa vähän jaloissa tuntua, mutta aina kun pelihousut laittaa jalkaan, niin pystyy hyvin pelaamaan.

"Pääsee vastustajan pään sisään"

Varonen on keskittynyt lukkarin osaan noin seitsemän vuoden ajan. Hän on käynyt lukkarikoulussa huippujen opissa. Mikä lukkarin pestissä kiinnostaa?

– Pystyy jotenkin peliä hallitsemaan. Pystyy ite muuttamaan pelin kulkua. Pääsee vähän vastustajan pään sisään lukkarina, niin se on parasta siinä koko hommassa.

Pojasta polvi paranee?

Samu-Kalle on kuullun kiteeläisen pesäpallosuvun jälkipolvea. Hänen isänsä Mikko Varonen pelasi vuosia Kiteen Pallossa voittaen muun muassa kolme SM-kultaa.

Eikö se ole melkoinen haaste, jos poika aikoo pistää isäukkoa paremmaksi pesäpalloilussa?

– Onhan se tietysti haaste, mutta mitä nuorempana aloittaa niin sitä kerkivää pitempään pelata, Samu-Kalle naurahtaa.

JoMan ja KiPan viimeisellä kohtaamisella ei ole merkitystä jatkopelien kannalta. Joensuu on runkosarjassa kolmas ja Kitee kahdeksas.