1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Homekoulut kuntoon kansalaisaloittella

Lappeenrantalainen mies on tehnyt kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan julkisten rakennusten sisäilmatutkimuksille, homekorjauksille ja muille terveyden kannalta kiireellisille toimille määräaikoja.

terveys
Home seinä avattu
Yle / Alex Turunen

Lappeenrantalaisen Markku Heikkilän kolme lasta on sairastunut päiväkodin ja koulun sisäilmaongelmien vuoksi. Yhdellä on astmaa, toisella ihottumaa, kolmannella vatsaoireita. Vuosien ajan asiaa selviteltyään Heikkilä päätyi tekemään kansalaisaloitteen, koska kokee, ettei ongelmaan muuten saada ratkaisua.

- Tarvitaan lainsäädännöllisiä keinoja, koska kunnilla ei ole varaa eikä aina tahtoakaan puuttua ongelmaan, Heikkilä arvioi.

Heikkilä kirjasi Kansalaisaloite.fi osoitteeseen aloitteen, jossa toivotaan lakipykäliä julkisten rakennusten sisäilmaongelma- ja homekorjauksiin. Hän haluaa aloitteella mm. vauhtia sisäilmaongelmista kärsivien rakennusten tutkimuksiin ja korjauksiin.

- Määräaikoja tarvitaan, koska monissa kunnissa ongelmia on vähätelty ja tutkimusten ja korjausten aloittamista pitkitetty jopa vuosia. Samaan aikaan ihmisten kärsimys vain jatkuu, Heikkilä sanoo.

Rakennusvalvontaan tiukennusta

Aloitteessa vaaditaan myös julkisten rakennusten valtionrahoitukseen tiukennuksia. Lakialoitteessa esitetään, että rahoituksen ehdoksi on asetettava valtion etukäteen hyväksymän valvojan käyttäminen työmaalla.

- Toinen iso ongelma on se, että uudetkin rakennukset ovat jo parin vuoden päästä homeessa, Heikkilä sanoo.

Ilmanvaihtojärjestelmiin valtakunnallinen remontti

Aloitteen kolmannessa kohdassa vaaditaan kaikkien ilmanvaihtojärjestelmissä olevien mineraalivillaeristettyjen äänenvaimentimien vaihtamista terveellisiin.

Heikkilän mukaan monissa rakennuksissa sisäilmaongelma johtuu pelkästään siitä, että ilmanvaihtokoneen äänenvaimentimessa olevasta mineraalivillasta on vuosien saatossa alkanut irrota hiukkasia sisäilmaan. Äänenvaimentimen vaihtamisella voitaisiin välttyä myös kalliilta kosteustutkimuksilta.

- Äänenvaimentimen vaihtaminen maksaa muutamia tuhansia euroja. Se on pieni kustannus muihin toimenpiteisiin verrattuna, Heikkilä laskeskelee.

Aloite on kerännyt muutaman päivän aikana runsaat sata allekirjoitusta. Jotta aloite etenee eduskunnan käsittelyyn, se tarvitsee vähintään viisikymmentätuhatta allekirjoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

Homekoulut kuntoon -lakialoite (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi